Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle JO-anmäls för grustäkt

Kommunen smiter från avgifter med sin grustäkt i hamnen. Det anser en branschorganisation som anmäler Gävle till Justitieombudsmannen, JO.

Annons

Gävle kommun gav 2009 hamnen lov att ha en så kallad husbehovstäkt på en granntomt som kommunen äger. Branschorganisationen Sveriges bergmaterialindustri, SBMI, tycker inte att det hela gått rätt till och att de täktregler som gäller för den här typen av täkter inte följs.

SBMI är bland annat tveksam till att täkten inte ligger på hamnens mark och om det som tas från täkten till arbetet med hamnutbygganden är att betrakta som fyllnadsmassor och inte deponering. Hamnen tjänar på att ha täkten i stället för att köpa från en annan täkt skriver SBMI i sin anmälan till JO, och avslutar med ”Upplägget verkar syfta till att kringgå gällande miljölagstiftning och minska kommunens kostnader på ett lagstridigt sätt.”.

Jörgen Edsvik, S, ordförande i bygg- och miljönämnden, har inte sett anmälan, men kommer att ta upp frågan på nämndens möte i dag. Han var inte med i nämnden när tillståndet gavs.

– Vi får titta på om allt skötts på ett bra sätt.

Mer läsning

Annons