Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle kan få kvällsis snart

När ett nytt nattis öppnades i Gävle fylldes platserna snabbt. Nästa steg kan bli kvällsis – förskolor som har öppet kvällar och tidiga morgnar.

Annons

Barn- och ungdomsförvaltningen ska ta reda på hur stort behovet av förskolor med längre öppettider är, men redan nu har politikerna satt av pengar i sin verksamhetsplan.

– Om det finns ett behov vill jag att vi ska kunna öppna redan till hösten, säger Åsa Wiklund-Lång, S, ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

– Utifrån vad jag hör är det många som får pussla väldigt mycket med mormor och farmor för att få det att gå ihop. De kanske är hjälpta av att förskolan är öppen till klockan 19 eller 20. Och i ytterområdet kan det vara svårt att hinna till jobbet i Gävle om man ska lämna på dagis först. Där kanske man vill ha tidigare morgnar, säger hon.

Situationen i förskolan ser just nu bättre ut än på länge med 170 tomma platser. I februari ska man dessutom öppna ytterligare 184.

Det betyder att kommunen kanske kommer att kunna erbjuda alla barn plats inom fyra månader även när efterfrågan växer efter nyår som den gör varje år.

– Vi har medvetet lagt in luft i vår organisation just för att vi vet att trycket kommer att öka i januari. Min plan är att alla barn ska få plats, men vi kommer inte att kunna ge alla sina förstahandsval, säger Åsa Wiklund-Lång.

Det stora dragspelet är Smultronstället i Sätra, som ska få extra pengar för att ha råd att hålla tomma platser i reserv.

– Smultronstället ska delvis fungera som ett transitdagis. Vi kan hänvisa dit och så får man stå i byteskö tills det finns en plats på den förskola som man önskar. Det blir inte så bra för alla föräldrar, men för kommunen blir det bättre, säger Åsa Wiklund-Lång.

Antalet avdelningar där barngrupperna är alldeles för stora har också minskat. Ett exempel är Klintbergsgården som nu fått mindre barngrupper.

– Ofta är det lokalerna som gör att vissa förskolor känns knökfulla. Men där man fått en lättnad nu ska det vara permanent. Det är inte meningen att vi ska skriva in fler barn där igen, säger Åsa Wiklund-Lång.

Utifrån vad jag hör är det många som får pussla väldigt mycket med mormor och farmor för att få det att gå ihop.

Åsa Wiklund-Lång, S

nämndordförande

Mer läsning

Annons