Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle kan fåsupermyndighet

Gävle kan, tillsammans med Östersund, få en ny stor statlig myndighet som ska sköta administrationen åt andra myndigheter i Sverige. Det föreslår en statlig utredning. För Gävles del kan det på lång sikt innebära hundratals nya arbetstillfällen.

Annons

I november förra året tillsatte regeringen en utredning för att förbereda bildandet av en ny, stor servicemyndighet. Det är tänkt att myndigheten ska sköta ekonomi- och personaladministration, och på sikt kanske även e-tjänster, åt andra myndigheter i Sverige.

Genom en samordnad administration kan staten spara upp emot 300 miljoner kronor per år, enligt utredningen som nu bereds av Socialdepartementet. Det bygger på att merparten av alla myndigheter väljer att ansluta sig till servicemyndigheten.

Men det betyder också att antalet statligt anställda med administrativa uppgifter kommer att minska med kanske en tredjedel.

– Vi står inför stora pensionsavgångar som gör det möjligt för staten att bli effektivare. 40 procent av alla anställda inom de här yrkeskategorierna är över 55 år, säger Charlotte Johansson Ahlström, utredningens huvudsekreterare.

Utredningen föreslår att den nya servicemyndigheten ska lokaliseras till både Gävle och Östersund.

– Skatteverket i Gävle sköter redan en rad administrativa tjänster åt Kronofogdemyndigheten och Lantmäteriet. Det ser vi som en bas som den nya myndigheten kan ta över och bygga vidare på. Samma sak gäller Försäkringskassan i Östersund, säger Charlotte Johansson Ahlström.

Skatteverkets serviceenhet i Gävle har i dag 70-80 anställda.

– När vi startar räknar vi med att den nya myndigheten ska ha totalt runt 100 anställda i Gävle och Östersund. Fram till och med år 2015 kan antalet anställda öka med ytterligare 150-200, säger Charlotte Johansson Ahlström.

Det förutsätter att 25 myndigheter då har anslutit sig till servicemyndigheten.

På längre sikt, om merparten av alla myndigheter ansluter sig, beräknas servicemyndigheten behöva 600-800 anställda. Men det är oklart om och när det kan bli verklighet.

Exakt hur många nya arbetstillfällen det skulle kunna bli i Gävle kan Charlotte Johansson Ahlström inte svara på. Det beror bland annat på hur många som väljer att flytta till Gävle från andra myndigheter i landet och hur pensionsavgångar faller ut.

Målsättningen är att Skatteverket, Kronofogdemyndigheten och Lantmäteriet ska ansluta sig till myndigheten under 2012.

Regeringen hoppas att ökad samordning ska göra att privata aktörer så småningom vill upphandla statlig ekonomi- och personaladministration.

”En utgångspunkt för servicecentret ska vara att inte utföra tjänster i egen regi om en privat aktör kan utföra dem mer kostnadseffektivt med bibehållen kvalitet”, står det i utredningen.

Mer läsning

Annons