Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle klarar tre av tolv miljömål

Gävle når inte sina lokala miljömål i år heller. Men kommunalrådet Per Johansson, S, är inte särskilt missnöjd för det.

– Jag tycker att man jobbat på väldigt bra i vissa stycken, säger han.

Annons

Åren går men målen består. När kommunen fastställde sina lokala miljömål var avsikten att vi skulle ha nått dem år 2010. Nu har det gått ett år till men fortfarande har bara tre av de tolv målen nåtts helt.

För ett år sedan påstod man att bilåkandet minskat en aning, men detta visade sig vara ett räknefel.

I själva verket har antalet bilresor ökat med nästan tre procent sedan 2005 och antalet bilar per invånare har också ökat. Att bussåkandet ökat kraftigt under samma period har alltså inte gjort att bilister lämnat bilen hemma.

Inte heller har kommunen fått ner de kommunanställdas tjänsteresor.

– Det är vi väldigt missnöjda med. Vi har haft kurser om hur man har videokonferenser och ökat antalet miljöbilar, men vi måste göra mer, säger kommunalrådet Per Johansson.

De nya miljömål som ska tas fram kommer inte att kunna användas förrän tidigast i miljöbokslutet för 2013. Till dess kan kommunen hinna klara av några av de gamla målen om man satsar extra pengar. Det gäller till exempel hanteringen av dagvatten, som fortfarande rinner ut orenat i bland annat Testeboån.

Två av målen, nämligen att skydda en sjö och att skydda ett våtmarksområde kan nås redan i år genom ett och samma beslut. Det nya naturreservat som planeras vid Tångberget i Utvalnäs på Norrlandet omfattar nämligen både en sjö och våtmarker.

Men när det gäller ett annat av miljömålen är Per Johansson helt nöjd med betyget ”har i mindre utsträckning uppnåtts”. Det gäller målet att få ner fosforutsläppen från Duvbackens reningsverk till 1999 års nivå.

– Vi använder en annan reningsmetod i och med att vi har biologisk rening och använder mycket mindre kemikalier än tidigare. Och Duvbacken klarar sina tillstånd när det gäller fosfor utan problem, säger Per Johansson.

Mer läsning

Annons