Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle kommun vill införa hyresgaranti

Efter flera års långbänk kan Gävle kommun nu vara på väg att införa en kommunal hyresgaranti.

Garantin ska hjälpa personer som har råd att betala hyran, men som ändå nekas hyreskontrakt på grund av gamla skulder eller en osäker anställning.

Annons

Redan våren 2010 var det tal om att införa hyresgarantin som Gavlegårdarna då hade efterfrågat i två års tid. Kultur- och fritidsnämnden fick frågan om konsumentvägledningen skulle kunna administrera det hela – och svaret blev ja. Garantin skulle införas den 1 januari 2011.

Men sedan dess har inget hänt. Ärendet kom aldrig upp i kommunstyrelsen för godkännande.

I stället har nu hyresgarantin skrivits in i kommunens handlingsplan mot hemlöshet som politikerna troligen ska ställa sig bakom i april.

Konsumentvägledaren Peter Arnell på Konsument Gästrikland är kritisk till att hyresgarantin ännu inte har införts. Han ser ingen anledning att vänta tills planen mot hemlöshet är klar.

– Det är inte kategorin hemlösa, som ofta har problem med missbruk och som saknar inkomst, som skulle bli hjälpta av hyresgarantin. Det är vanliga Svenssons som lever på tillfälliga anställningar på callcenter eller som dragit på sig en skuld någon gång i livet, säger han.

Även om du har gjort upp en avbetalningsplan och har fått ordning på din ekonomi så säger de allra flesta hyresvärdar blankt nej till att hyra ut till personer med skulder. Inte heller socialtjänsten hjälper till om du inte lever på försörjningsstöd eller har kontakt med socialtjänsten av andra skäl.

– Det finns alltså en grupp här som faller mellan stolarna. Du ska heller inte behöva vända dig till socialtjänsten om du har fått ordning på din ekonomi och kan klara dig själv, säger Peter Arnell.

Därför menar han att det är bra att konsumentvägledarna administrerar hyresgarantin. De kan även ge råd och tips kring privatekonomi.

När en person ansöker om hyresgaranti ska kommunen göra en behovsprövning för att se om den sökande har råd att betala hyran.

– Vi kommer då att titta på hela ekonomin, vilka utgifter, skulder och betalningsanmärkningar du har och om det finns en avbetalningsplan, säger Peter Arnell.

Men innan garantin kan bli verklighet krävs alltså först ett politiskt godkännande, först av kommunstyrelsen och sedan av kommunfullmäktige. Kommunledningskontorets chef Helén Åleskog försvarar att det dröjt.

– Ibland måste saker hanteras olika varv och sättas in i sammanhang. Det gör vi nu genom planen mot hemlöshet.

Varför kan inte garantin införas tidigare?

– Garantin är ju en av många åtgärder som syftar till att motverka hemlöshet. Då är det bra att ta ett samlat grepp, säger hon.

Mer läsning

Annons