Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle lånar allt mer

/
  • Kommunen lånar för att kunna investera och fortsätta växa. Under 2011 satsade Gävle till exempel 121,6 miljoner kronor på nya förskolor och större renoveringar av befintliga skolor. Under 2012 avsätts ytterligare 170 miljoner kronor till skolinvesteringar.
  • – Gävle är en kommun som växer och behöver investera, säger ekonomichef Germund Jonsson.

Gävle kommuns skulder ökar. Utslaget per invånare är varje Gävlebo i dag skyldig drygt 69 000 kronor. Det är 30 000 mer än den genomsnittlige svensken.

– Gävle är en kommun som växer och behöver investera, säger ekonomichef Germund Jonsson.

Annons

Vi har tittat på Statistiska centralbyråns sammanställning av de svenska kommunkoncernernas preliminära resultat- och balansräkningar för 2011.

I siffrorna ingår dels kommunerna själva, men också deras bolag. I Gävles fall rör det sig till exempel om Gävle Energi och Gavlegårdarna.

– Vi har valt att låna alla pengar i en central funktion, därefter lånar vi ut pengar till de olika koncernbolagen, säger Germund Jonsson, ekonomi- och finanschef på Gävle kommun.

På fem år har kommunkoncernens skulder ökat med två miljarder kronor, visar Gävles kommuns årsredovisning. Utslaget per person innebär det att varje Gävlebo gått från att vara skyldig 53 840 kronor till dagens 69 121 kronor.

– Vi har lånat mer, men vi har även byggt upp ett eget kapital så soliditeten (betalningsförmågan på lång sikt, reds anm) är i stort sett oförändrad, säger Germund Jonsson.

I fjol hade kommunkoncernen knappt 13 miljarder kronor i tillgångar. Av de pengarna var runt fyra miljarder eget kapital – resterande nio miljarder var skulder.

Soliditeten landar då på 30,7 procent, vilket Germund Jonsson tycker är en rimlig nivå även om jämförbara kommunkoncerner har en bättre långsiktig betalningsförmåga.

– Vi måste alltid ha ett stort fokus på soliditeten. Vi måste ha uppsikt på om den sjunker, säger han.

Varför lånar då kommunen en massa miljarder? Jo, bland annat för att ha råd att bygga nya förskolor, skolor och äldreboenden.

Alternativet hade varit att ta av det egna kapitalet och på så vis hålla nere skulderna.

– Och eget kapital kan man bygga upp med hjälp av skatteintäkter och samtidigt hålla igen på kostnaderna, säger Germund Jonsson.

Gävle kommun har ytterligare investeringsbehov de kommande åren och enligt Germund Jonsson kommer nya upplåningar att behövas.

– Gävle är en kommun som växer, men man måste fortsätta göra det under kontrollerade former med en ekonomi i balans, säger han.

Fotnot: Tittar man i Gävle kommuns årsredovisning ser skuldsättningen per invånare annorlunda ut. Men vi har valt SCB:s sätt att redovisa siffrorna för att kunna jämföra kommunerna med varandra.

Mer läsning

Annons