Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle satsar på barnomsorgen

Extrapengar till bland annat förskola, social­tjänst och vägunderhåll. Men den planerade om- och tillbyggnaden av stadsbiblioteket skjuts på framtiden.

Det är delar av innehållet i kommunledningens förslag till mål och ramar för Gävle 2012.

Annons

De tre majoritetspartierna i Gävle – Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet – är nu klara med sitt förslag till övergripande prioriteringar inför nästa år.

Sparkraven på omvårdnad och tekniska kvarstår samtidigt som pengar öronmärks för en del satsningar.

– Det är fortfarande både gasa och bromsa som gäller. Arbetslösheten ställer till det för skatteintäkterna även om det ser lite ljusare ut nu än vi trodde för ett år sedan, säger Vänsterpartiets kommunalråd Marita Engström.

Som kommunledningen gick ut och berättade redan förra veckan så tillförs barn- och ungdomsnämnden tio miljoner kronor extra för att minska antalet barn per förskolepedagog.

En ny förskola på Gävle Strand ser också ut att bli verklighet 2012. Förskolan ska ersätta och utöka den nuvarande på Öster som är i dåligt skick.

Ytterligare en förskola beräknas bli klar i de södra delarna av centrala Gävle nästa år, och den planerade förskolan i Hagaström tidigareläggs från 2015 till 2013.

Marita Engström tror att satsningarna kommer att räcka för att klara trycket på barnomsorgen och samtidigt förbättra kvaliteten.

– Det är vår ambition, sedan får vi naturligtvis ha täta uppföljningar och ständigt vara på hugget, säger hon.

Socialnämnden får det största öronmärkta tillskottet – tolv miljoner kronor – för att täcka de ökade kostnaderna för försörjningsstöd.

Tekniska nämnden tillförs ytterligare 2,5 miljoner kronor för vinterväghållningen som under de senaste två snörika vintrarna har spräckt budgeten. Fem miljoner kronor extra kommer också att satsas på vägunderhåll.

Tekniska nämnden får även 1,3 miljoner kronor för att utöka kollektivtrafiken på Norrlandet där 400 nya bostäder planeras.

– Vi vill att det ska vara möjligt att bo där utan att vara beroende av bil, säger Marita Engström.

Samtidigt läggs andra investeringar i malpåse. Ett exempel är den planerade om- och tillbyggnaden av stadsbiblioteket som kultur- och fritidsnämnden länge har stridit för. Lokalerna är i dag för trånga.

Tanken var att 120 miljoner kronor skulle satsas 2014–2015, men det senareläggs nu. Enligt kommunledningen saknas pengar.

– Det handlar så klart om prioriteringar. Det är en hel del investeringar i förskola och skola nu som känns viktiga att gå fram med, säger Marita Engström som framhåller att kommunen ska ta ett helhetsgrepp kring Slottstorget, Gamla Gefle, Rådhuset och dess torg.

– Där ska det också klargöras vilken roll det framtida biblioteket ska ha, säger hon.

På tisdag tar kommunstyrelsen ställning till mål- och ramförslaget som även ska godkännas av kommunfullmäktige den 20 juni.

Det är en hel del investeringar i förskola och skola nu som känns viktiga att gå fram med.

Marita Engström, V

kommunalråd

Mer läsning

Annons