Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle växer och ska växa mer

/

Gävle kommun räknar med i snitt 600 nya invånare per år fram till 2025. Då ska 104 000 personer bo i kommunen.

– En rimlig avvägning. Vi har en positiv utveckling. Det byggs mer, säger omvärldsanalytikern Per-Erik Mårtensson på kommunledningskontoret.

Annons

Varje år ser kommunledningskontoret över hur stor folkmängd kommunen bör planera samhällsservice för de kommande åren. Beräkningarna ligger till grund för allt från hur många förskoleplatser som kommer att behövas till hur stort trycket kommer att vara på äldreomsorgen.

Enligt ett förslag som nu har lagts fram inför kommunstyrelsens möte på tisdag ska kommunen räkna med 104 000 invånare år 2025. Det innebär en genomsnittlig ökning med 600 invånare per år.

De senaste tre åren har invånarantalet ökat mer än så, men Per-Erik Mårtensson tror ändå att 600 är en rimlig snittsiffra.

– Vi har haft mycket inflyttning från utlandet och vi ser att i alla fall en del av dem tenderar att flytta till större städer efter några år. Det gäller att hitta en avvägning som är trovärdig. En alltför optimistisk hållning kan generera felsatsningar, medan en alltför pessimistisk hållning kan bli självuppfyllande, säger han.

Fram till år 2025 beräknas antalet barn i förskoleåldern, 1–5 år, öka med totalt 600. Som GD berättat har trycket på barnomsorgen varit stort det senaste året med platsbrist i förskolan som följd. Men enligt Per-Erik Mårtensson är det inte kommunledningskontorets befolkningsprognoser som slagit fel.

– Förra året underskattade vi inflyttningen med 98 personer, men överskattade ändå antalet födda med 30 barn, säger han.

Hur kommer det sig då att det blev brist på förskoleplatser?

– Den frågan måste barn- och ungdomsförvaltningen svara på. Det finns fler parametrar att ta hänsyn till än hur många barn som föds, exempelvis hur många som kommer att vilja ha en förskoleplats och var man vill ha den, säger Per-Erik Mårtensson.

Barn- och ungdomsförvaltningen gör just nu en översyn av hur prognoserna framöver ska bli mer tillförlitliga.

Enligt Per-Erik Mårtensson brukar kommunledningskontorets befolkningsprognoser oftast stämma ganska bra. De bygger på analyser av barnafödande, medellivslängd och flyttströmmar.

– Vi kan också göra justeringar under året om vi ser någon större avvikande tendens, säger han.

Mer läsning

Annons