Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gavleån är full av bakterier

/
  • En badplats längst ut på Södra Hamnpiren? Det skulle vara väldigt trevligt, tycker Monika, som ofta njuter av solen just där.
  • Man ser ingen skillnad på vattnet. Det brukar se ut så här, säger Ulf Frykman.
  • Ulf Frykman har fått i uppdrag att ta vattenprover varje vecka utmed Gavleån den här somamren. Många av vattenproverna har visat sig innehålla höga bakteriehalter..
  • Ulf Frykman har fått i uppdrag att ta vattenprover varje vecka utmed Gavleån den här somamren. Många av vattenproverna har visat sig innehålla höga bakteriehalter..

Gavleåns vatten är fullt av bakterierna.

Bara vid tolv av 28 provtillfällen i juni och juli var vattnet tjänligt för bad.

I sju fall var vattnet så förorenat att kommunen skulle ha fått stänga badplatsen - om det funnits någon.

Annons

Drömmen om att kunna bada mitt i stan har funnits länge, och sedan 2008 driver Gävle kommun ett särskilt projekt med målet att bygga en badplats mitt i stan.

Problemet är bara att vattnet i Gavleån inte håller måttet.

I Hagaström är vattenkvaliten god, men från Boulognern och ner till utloppet visar vattenproverna gång på gång att vattnet innehåller höga bakteriehalter.

Den här sommaren har Ulf Frykman på Falma provtagning fått i uppdrag att ta vattenprover varje vecka för att man ska försöka hitta en bra plats för ett bad. Dessutom tar han prover med längre mellanrum på olika referenspunkter.

Analysen av proverna visar att vattnet vid de tilltänkta badplatserna ibland innehåller mycket höga halter av tarmbakterier - och trots flera års arbete vet man fortfarande inte var orsaken finns.

– Det finns tre tänkbara förklaringar. Det kan bero på dåliga enskilda avlopp, på att det kommunala nätet bräddar och släpper ut föroreningar eller på mer naturliga orsaker, som att bakterierna kommer från djur, säger Gunnar Hägg på Bygg & Miljö som arbetar med projektet.

De enskilda avloppen vid Gavleån inventerades förra året och de fastighetsägare som fick underkänt fick ett par år på sig att skaffa sig bättre avloppslösningar. Om 2-3 år kommer man alltså att kunna avfärda den förklaringen. Gästrikes Vattens kartläggning av pumpstationerna är också klar, men någon förklaring har man inte hittat.

– Vi har tittat på alla pumpstationerna och inte hittat några problem. Men att gå igenom hela ledningsnätet tar längre tid. Det kommer vi att fortsätta med under hösten och nästa år, säger Lena Blad, chef för utredning och projekt hos Gästrike Vatten.

De fyra platser där Ulf Frykman tar prover varje vecka är vid Boulognern, på Hucken, på vid Nyhamn och på Södra hamnpiren. Proverna har varit otjänliga någon gång på alla platserna.

Även vid Alderholmsbron och i Inre fjärden har vattnet varit otjänligt. Vid Gustafsbro har det varit tjänligt med anmärkning nästan varje gång.

Jörgen Edsvik, S, ordförande i byggnads. och miljönämnden skrev tillsammans med Dan Lorén, MP, och Seppo Laine, V, en motion i våras där de krävde ett centralt stadsbad inom tre år.

– Det är en tuff tidsplan, men annars är risken att man bara fortsätter att ta prover år efter år men inte gör något åt källorna, säger Jörgen Edsvik.

Han är inte förvånad över att det fortfarande finns så höga bakteriehalter i Gavleån.

– Nej, det är jag inte, Vi har ju inte gjort något ännu. Men ju bättre mätunderlag vi får ju lättare blir det att hitta källorna till utsläppen, säger han.

Redan i dag händer det att folk badar i Gavleån. Alla avskräcks inte av uppgifterna om att vattnet innehåller tarmbakterier.

Längst ut på Södra Hamnpiren ligger två damer, Monika och Marianne, och njuter av solen, havsutsikten och medhavd fika.

– Förr var det mycket folk som badade här. Då var det mer iordningsställt med bryggor. Men i år har jag inte sett en enda människa bada, säger Monika, 69.

– Jag badade här själv förra året, och fick inga utslag eller nånting. Jag blev inte magsjuk heller, säger hon.

Mer läsning

Annons