Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävlebo åtalas för fildelning

Den 31-åriga Gävlebon ska ha gjort 25 filmer tillgängliga för andra på nätet.

I dag står han inför rätta vid Gävle tingsrätt, misstänkt för brott mot upphovsrättslagen.

Åtalet är det första i landet där fildelningstekniken ftp ska ha använts.

Annons

31-åringen nekar till brott. Han är alternativt åtalad för medhjälp till brott mot upphovsrättslagen.

I mars förra året gjorde polisen en husrannsakan i hans bostad där datorer och en server beslagtogs. Till en början rörde misstankarna tusentals tv-serier och filmer som ska ha gjorts tillgängliga på nätet. Men till dagens rättegång har antalet begränsats till 25 filmer.

Tillsammans med andra personer i ett nätverk ska 31-åringen ha använt sig av fildelningstekniken ftp, som står för file transfer protocol.

Tekniken används för att skicka filer över internet. Tidigare åtal för fildelning har handlat om andra tekniker, oftast bittorent.

Med torrenttekniken laddas filerna upp och ned samtidigt, i små bitar från många olika användare. Torrenttekniken gör det möjligt att snabbt sprida stora filer utan att belasta någon enskild värddator, vilket gör det svårt att avgöra varifrån en fil kommer. Det sista kan ses som en fördel av fildelare då spridningen kan ske utan upphovsmannens tillstånd.

Vid rättegången kommer även representanter från Piratpartiets ungdomsförbund Ung Pirat att finnas på plats.

Maxstraffet för brottet fildelning är två års fängelse, men bestämmelserna är relativt nya och än så länge finns inte mycket praxis.

Mer läsning

Annons