Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävlebo delägare i graffitibutik

GÄVLEEn 22-årig man från Gävle är delägare i ett handelsbolag med en graffitibutik på stadsdelen Södermalm i Stockholm.

Annons
Från butiken på Söder och ytterligare en butik på Norrmalm tros merparten av de sprejburkar komma som orsakar miljonkostnader i sanering av illegalt klotter varje år.
Och det inte bara i Stockholm. Den "crew" 22-åringen enligt polisuppgifter tillhör har opererat i Gävle. Den "tag" som tros vara 22-åringens har fotograferats i Gävle.
22-åringen misstänks ha tillhört Players Club, PYC, en "crew" för de bästa klottrarna.
- Två personer från Gävle ingick i PYC. De ansågs vara duktiga, säger Lennart Proos, Gävlepolisens representant i BiG, Brottsförebyggarna i Gävle.

Skriven i Gävle
22-åringen är fortfarande skriven i Gävle men ska enligt uppgift vara bosatt i Stockholm där man känner väl till honom.
- Han cirkulerar alltid med kända klottrare. Men han har aldrig åkt fast med fingrarna i kakburken, säger en källa vid Stockholms Lokaltrafik, SL, om 22-åringen.
SL:s spanare vill vara anonym på grund av risken för hot. När GD når honom följer han rättegången mot tre män som är misstänkta för den svåra misshandeln av en 45-åring som försökte hindra dem från att klottra på Södermalm, den stadsdel där graffitibutiken finns.
- Alla vi griper har antagligen handlat i någon av butikerna, är spanarens bedömning.
I butiken på Södermalm har flera kända och dömda personer observerats . Så sent som i torsdags greps en man som vistats i butiken vid pendeltågens uppställningsplats i Märsta. Mannen är för närvarande häktad i Stockholm.
Handelsbolaget som driver butiken har namngetts efter klassisk tidning som publicerat bilder på illegal graffiti, alltså klotter.

Sprejburkar
I butiken säljs graffitirelaterade varor som sprejburkar, videofilmer med graffiti och påfyllbara pennor.
Ny färg till pennorna blandas till med ett pulver som säljs i butiken. En substans i pulvret gör det nästan omöjligt att sanera fasader och pendeltåg som drabbats av klotter.
- Det blir alltid en "ghost" kvar, beskriver man vid SL den skugga av den ursprungliga målningen som är omöjlig att få bort.
22-åringen har inte dömts för skadegörelse, som blir brottsrubriceringen när man fälls för klotter.
En annan delägare i handelsbolaget har dömts för brott. En 27-årig man dömdes 1993 av Uppsala tingsrätt för klotter och har nyligen gripits misstänkt för samma brott.
På tisdag eftermiddag hölls ett möte i Gävle där polisen och företrädare för olika kommunala förvaltningar deltog.
Anledningen till mötet var klottret och hur man kan få det att minska och därmed sänka kostnader för sanering.
En fråga som diskuterades var en studieresa till Norrköping, där man försökt bekämpa skadegörelsen genom att upplåta en laglig vägg för graffiti.
Klottret har även varit föremål för möten på regeringsnivå. Under tisdagen blev det känt att justitieminister Tomas Bodström inom kort lägger ett lagförslag om nya polisbefogenheter mot klottrarna.

Mer läsning

Annons