Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävlebo gripen misstänkt för folkmord

Polisen har gripit en man misstänkt för folkmordet i Rwanda 1994. Han greps på torsdagskvällen vid Bromma flygplats.

Annons

Mannen greps vid 22-tiden när han kom tillbaka från en utlandsresa, säger utredningschef Anders Wretling till TT.

Den gripne är i 50-årsåldern och bosatt i Gävle, enligt uppgift till TT. Polisen i Gävle vill dock inte lämna några kommentarer utan hänvisar bara till Rikskriminalen. Det är sannolikt att en husrannsakan genomförs i mannens bostad under dagen.
Stockholms tingsrätt har förordnat advokat Tomas Nilsson till mannens offentlige försvarare. Han har inte gått att nå för en kommentar.
Inte heller kammaråklagare Evamari Häggkvist är anträffbar. Det är därför inte känt när häktningsförhandling kommer att hållas mot mannen.

Under folkmordet i Rwanda 1994 dödades omkring 800 000 människor.

Häktningsförhandling väntades i Stockholm redan under fredagen, "ifall man hinner", enligt Wretling, annars under julhelgen.
Enligt Wretling återstår mycket arbete i utredningen, som har pågått sedan i april. Svensk polis har flera gånger besökt Rwanda.
– Vi är glada att kunna ge en tydlig signal om att Sverige inte är någon fristad för krigsförbrytare, säger Wretling.
Mannen förhördes efter gripandet, och nekar till brott.

Ärendet är det tredje stora kända fallet sedan polisens särskilda krigsbrottskommission bildades. En bosnier dömdes tidigare i år till fem års fängelse för krigsbrott, den andre att dömas för brottet i Sverige efter Jackie Arklöv. En kosovoserbisk man misstänks dessutom för delaktighet i en massaker under Kosovokriget 1999. Dom i det målet kommer den 20 januari.
Folkmordet i Rwanda utfördes av extremnationalister från majoritetsfolket hutu. Offren var främst från minoriteten tutsi. De högsta ledarna döms i FN:s särskilda Rwandatribunal i Tanzania.

Polisen avslöjar inte mannens identitet, men säger att han har både svenskt och rwandiskt medborgarskap.
Wretling vill inte heller gå in i detalj på vad mannen misstänks ha gjort eller på vilken nivå i folkmordshierarkin han ska ha befunnit sig.

TT

Mer läsning

Annons