Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävlebo krävs på skattemiljoner

En Gävleföretagare upptaxeras med 15 miljoner kronor efter snåriga affärer med ett eget bolag i Peru.

Gävlebon är en av minst 120 svenskar som utnyttjat ett förmånligt skatteavtal med landet, ett kryphål som nu täppts till.

Annons

Företagaren bildade 2006 ett bolag i Peru, liksom många andra svenskar. Ett skatteavtal med Sverige gjorde det förmånligt att förlägga affärer till landet, med en skattesats på bara 4 procent.

Skatteverket upptäckte kryphålet, som täpptes till redan 2007. Men då hade redan drygt 100 svenskar utnyttjat möjligheten och sluppit undan skatt på totalt 1,8 miljarder.

Bland dem fanns flera kända advokater och ett av de mer uppmärksammade fallen var Bertil Villard, styrelseordförande i AMF Pension, som tvingades lämna sin post när skatteupplägget avslöjades.

Efter 2007 har domstolarna och Skatteverket haft svårt att hitta en tydlig linje och utslagen i domstolar har varierat.

I mars förra året kom Högsta förvaltningsdomstolen med en vägledande dom, som innebar att utdelningarna från de peruanska bolagen ska beskattas i Sverige om vinsterna kommer från verksamhet i Sverige.

Gävlebons bolag i Peru hade enligt Skatteverket ingen verksamhet där, och allt talar för att konstruktionen genomförts enbart för att komma undan skatt i Sverige. Ett nybildat bolag på Cypern, med Gävlebon som ägare, fungerade som mellanhand. Alla transaktioner genomfördes under några månader 2006.

Gävlebon har inte försökt dölja transaktionerna utan har meddelat Skatteverket att han fått utdelning från ett peruanskt bolag och betalat skatten, 624 000 kronor, i Peru.

Upptaxeringen med 15 miljoner kronor innebär att mannen enligt Skatteverket ska betala ytterligare nästan 5,5 miljoner i skatt. GD har sökt Gävleföretagaren utan att kunna nå honom.

Mer läsning

Annons