Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävlebon Justine Östegren, 22: "Kunde ha varit mitt i det"

/

Justine Östegren, 22, från Gävle skulle i normala fall ha gått till sin arbetsplats i fredags. Där arbetar hon som servitris på restaurangen Kjøkken og bar i Oslo, som ligger cirka 20 meter från regeringsbyggnaden. Men efter en tids sjukskrivning tog hon en extra sjukdag och stannade hemma från jobbet. Hemma i lägenheten vid St Olavs Plass kunde hon vid 15.20-tiden höra en rejäl smäll och fönstren började vibrera häftigt.

Annons

Regeringsbyggnaden i Norge hade blivit utsatt för ett terrorangrepp och hennes arbetsplats var en av de byggnader runt omkring som tagit en rejäl smäll.

– Det var ett riktig högt dån vi hörde. Jag och min rumskompis satt hemma i soffan och hörde smällen. Vår granne kom upp till oss och berättade att han precis hade gått förbi när bomben smällde. Han hade fått glassplitter på sig. Vi gick efter cirka en halvtimme till platsen för att kolla vad som hade hänt. Hundra meter därifrån möttes vi av folkmassor och polisavspärrningar. Enligt de vänner jag pratade med i telefonen såg de folk som grät och var blodiga. Det var det största polis- och ambulanspådraget jag någonsin sett, säger Justine Östegren till GD.

Restaurangen Kjokken och Bar som Justine Östegren jobbar på blev förstört. Enligt hennes kollegor är alla fönster helt utblåsta, och nu är hon osäker på när hon kan återvända till arbetet.

– Jag pratade med min personalchef ganska direkt efter smällen, de var alla chockade men ingen hade kommit till skada och de skulle få utrymma området. Det känns konstigt att betrakta det här utifrån, när jag själv kunde ha varit mitt i det. säger Justine Östegren.

Hon vet ännu inte om hon kommer att kontakta de svenska myndigheterna, för att be om hjälp, nu när hennes arbetsplats blivit förstörd av bomben.

– Vi får se vad som händer framöver och om man har ett jobb att gå till imorgon, säger Justine Östegren.

Sarah Thegerström från Gävle arbetar på restaurangen Tappa Buene i Oslo som ligger 500 meter från där bomben sprängdes.

– Min lägenhet började skaka. Vi trodde åskan slagit ner i huset. Jag blev hysterisk och började gråta när jag fick reda på vad som hänt. Sen har jag bara suttit inne. Första tanken var att jag bara ville åka härifrån. Restaurangen där jag arbetar håller stängt imorgon. Hela staden är avspärrad, säger Sarah Thegerström.

Svenska regeringen gick under fredagskvällen ut med följande meddelande:

”Svenskar i Oslo uppmanas kontakta anhöriga, följa utvecklingen och norska myndigheters rekommendationer. Oroliga anhöriga kan ringa till polisen i Oslo: +47 815 02 800.”

Mer läsning

Annons