Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävleborg bra på rehabgaranti

Rehabgarantin har inte minskat sjukfrånvaron, men Gävleborg hör till undantagen.

Här minskade sjukfrånvaron med över en månad för både de som led av psykisk ohälsa och smärta.

Annons

Regeringen införde rehabiliteringsgarantin för att fler med smärta och psykisk ohälsa ska få tillgång till behandling som forskning visat fungerar och minska sjukskrivningarna. Landstinget fick pengar för att genomföra den.

Men sjukfrånvaron har inte minskat visar en rapport från Karolinska institutet, däremot utförsäkras färre och hälsan och arbetsförmågan förbättras.

Gävleborg hör till undantagen och har minskat sjukfrånvaron, med 37 dagar för patienter med psykisk ohälsa och 38 dagar för smärtpatienter under de tre första kvartalen av 2009.

Berit Fredricsson, chef för primärvården, säger att det nu finns team på alla hälsocentraler som arbetar med patienter som har ont i rygg, nacke och axlar enligt garantimodellen. De har också satsat på att utbilda personalen i KBT, kognitiv beteendeterapi, som behandlar patienter med ångest, depression och stressproblem. Rehabiliteringsgarantin knuffade i gång arbetssätten.

– Vi fick hjälp och stöd till utbildning.

Studien visar att rehabiliteringen fungerar bäst om den sätts in efter mellan 14 dagars och två månaders sjukskrivning. Det finns ingen skillnad mellan landstingsdrivna och privata hälsocentraler, men patienter hos privata specialistenheter har lägre sjukfrånvaro än patienter hos landstingsspecialister.

Mer läsning

Annons