Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävleborg sämst på jämställdhet

GÄVLETCO ger sig in i valrörelsen och vill att de politiska partierna uppmärksammar föräldrarna och barnen.

Annons
I hela landet presenteras länsvisa rapporter som visar möjligheterna eller det omöjliga i att förena yrkesliv och föräldraskap. Dyster läsning för länet eftersom Gävleborg ligger på sista plats i landet vad gäller jämställdhet.
Med jämställdhet menar TCO bland annat jämn fördelning av makt och inflytande, samma möjlighet till ekonomiskt oberoende, lika villkor i arbetet och delat ansvar för hem och barn. Trots de dystra siffrorna tar papporna i länet ut något mer föräldraledigt än pappor i riksgenomsnittet.
TCO har också tittat på födelsetalet. Barnafödandet i landet är lägre än på mycket länge. I snitt föder varje kvinna 1,54 barn. Gävleborg följer riksgenomsnittet.
I rapporten finns även statistik för barn i barnomsorg, storlek på förskolegrupper och personaltäthet. Det finns även siffror för ohälsa och Gävleborg har fortfarande högre ohälsa än landet i övrigt, sämst är det i Söderhamn.

Hög lärartäthet
När det gäller förvärvsarbetande visar det sig att det i Bollnäs och Ockelbo är fler kvinnor än män som är ute i arbetslivet.
Ockelbo har också ovanligt hög lärartäthet i grundskolan tillsammans med Hofors och Sandviken. De ligger över riksgenomsnittet medan till exempel Gävle ligger lägre än snittet.
TCO anser att det ska löna sig att arbeta för både män och kvinnor. Ett system som gör det mest lönsamt om mamman är hemma är ett hot mot jämställdheten och samhället.
I rapporten skriver förbundet "Om det inte går att vara förälder och politiskt aktiv samtidigt, eller förälder och professionell yrkesutövare samtidigt, då skapar i grunden för ett föräldrafientligt samhälle där också demokratin riskerar att förloras."
TCO har tre krav. De är delad föräldraledighet, mer resurser till förskola och skola samt friare arbetstider och ökat inflytande över arbetssituationen.

MONIQA SWÄLAS
026-15 96 28
moniqa.swalas@gd.se

Mer läsning

Annons