Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävleborgare opereras i Uppsala

GÄVLE200 gråstarrpatienter i Gävleborg får nu möjlighet att åka till en privatklinik i Uppsala för operation. Landstinget använder en del av ett statligt köbidrag till att köpa operationer utanför länet.

Annons
- Förhoppningsvis kan operationskön nu kortas något, säger Lennart Ericson, verksamhetschef vid länssjukhusets ögonklinik i Gävle.
Efterfrågan på gråstarroperation är mycket hög. Sjukhusen i Gävle och Hudiksvall har inte resurser att hålla köerna på en rimlig nivå. Patienter kan få vänta i tre år och längre innan de blir opererade.
I flera omgångar tidigare har landstinget köpt gråstarroperationer vid privatkliniken Medocular i Uppsala för att åtminstone temporärt korta kön. Nu är det dags igen. Med start i november ska 200 Gävleborgspatienter opereras vid Medocular. Hälften av dem är gästrikar, hälften hälsingar.
- Vi har bara goda erfarenheter av samarbetet med Medocular. Det är en av de största klinikerna i Sverige när det gäller gråstarroperationer, säger Lennart Ericson.
Operationerna kostar landstinget strax under 8 000 kronor per styck. Pengarna tas ur den pott med pengar som landstinget fått från staten för att förbättra tillgängligheten i vården. Totalt har Gävleborg fått 39 miljoner kronor för detta ändamål under det här året.
Operationsköpet i Uppsala innebär ingen långsiktig lösning på köproblematiken inom gråstarrområdet, betonar Lennart Ericson. Även efter insatsen kommer det att finnas cirka 700 personer kvar i kön, tror han.
Gävleborg utmärker sig för att ha mycket långa väntetider till gråstarroperation. Möjligheterna för patienterna att utnyttja den valfrihet som numera gäller inom sjukvården och låta operera sig på annat håll är begränsad. Endast högprioriterade patienter har den möjligheten, enligt landstingets regler som beslutats politiskt. Den som opererat ena ögat och har bra syn på det men får gråstarr på det andra ögat omfattas inte av valmöjligheten. De patienterna får snällt köa vidare i Gävleborg - såvida de inte köper sig en operation privat.
- Den här patientgruppen behandlas styvmoderligt i Gävleborg, konstaterar Lennart Ericson.

Mer läsning

Annons