Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävleborgarna allt färre

GÄVLEGävleborgarna blir bara färre och färre. 1 000 personer har försvunnit under årets nio första månader och befolkningen minskar nu mest i landet. Störst del i minskningen har ett lågt barnafödande.

Annons
Samtliga kommuner backar dessutom och framför allt i Hälsingland.
I gästrikeregionen klarar sig Gävle och Älvkarleby bäst, med minus sju respektive oförändrade siffror. Sämst är utvecklingen i Hofors där man ser en minskning på 103 invånare.
Statistiska centralbyrån, SCB, kom i går med dyster statistik över befolkningsutvecklingen efter tre kvartal.
I alla fall för vårt län.

Födelseöverskott
Sveriges befolkning ökar däremot med nästan 28 000 personer och den tidigare trenden med ett födelseöverskott håller i sig. 3 598 fler har fötts än de som har dött. Svenskarna är nu så många som 8 937 119.
Något födelseöverskott når man inte i någon av våra kommuner. Däremot har man ett flyttöverskott i Gävle med 32 personer, Ockelbo elva, Sandviken 109 och Älvkarleby elva. Det är generellt klart bättre än läget tre månader tidigare, då både Gävle och Ockelbo visade minussiffror i flyttstatistiken.
Det innebär att inflyttningen är större än utflyttningen i denna kommun. Hoppfulla siffror eftersom det ändå visar att man har en attraktionskraft och kan locka nya människor.
Enbart Hofors har ett flyttunderskott och minskar där med 55 personer. Vid halvårsskiftet var den minskningen bara hälften så stor.
Dessutom har födelsestatistiken blivit sämre i Hofors sedan dess.
Förutom för det kommunala självförtroendet så innebär en befolkningsminskning ett ekonomiskt avbräck. Färre blir kvar som kan betala skatt och dessutom minskar de statliga statsbidragen i samma takt som befolkningen.

MATTIAS JONSSON
026-15 96 12
mattias.jonsson_gd.se

Mer läsning

Annons