Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävleborgarna trygga i kollektivtrafiken

Sju av tio resenärer är överlag nöjda med X-Trafik. Det visar Kollektivtrafikbarometern för 2008. Och jämfört med den förra enkäten känner sig resenärerna tryggare.

Annons

– Det handlar ju naturligtvis om trygghet i hela samhället, men det är viktigt för oss att resenärerna känner sig trygga när de går till sin busshållplats också, säger Lars Björling, affärschef på X-Trafik.

I förra årets enkät svarade 74 procent att de kände sig trygga när de åkte kollektivt. I den nya enkäten är den siffran 80 procent. Det tycker Lars Björling är en glädjande utveckling.

De som reser med X-trafik en gång i månaden eller mer är nöjda med den service de får. Drygt sju av tio, 71 procent, ger X-Trafik betyget fyra eller fem av fem möjliga i kategorin hur nöjd man är. Övriga som svarat är inte lika nöjda. Bland samtliga svar är 55 procent nöjda.

Även bland de som åker i stadstrafiken ger 71 procent av resenärerna fyra eller fem i betyg.

Vad gäller synen på tillgänglighet ser siffrorna sämre ut på landsbygden än i tätorterna. Tågen har svårare att komma i tid än bussarna. Urspårningar, banarbete och elavbrott har gjort att många tåg blivit kraftigt försenade eller fått ersättas av bussar.

– Tågsidan är vi inte nöjda med. Det är ett jätteproblem för oss. Vi lever med en tågtrafik som inte är riktigt pålitlig. Det jobbar vi med hela tiden, säger Lars Björling.

Mer läsning

Annons