Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävleborgspolisen klarar upp flest brott

Förra året hade polismyndigheten i Gävleborg högst andel uppklarade brott i landet.

Gävleborgspolisen tar emot siffrorna med återhållssam glädje.

Annons

Brottsförebyggande rådet, Brå, har sammanställt statistiken som släpptes i dagarna.

Den visar att polismyndigheten i Gävleborg redovisade 24 procent av samtliga anmälda brott som personuppklarade.

Med personuppklarade menas att en person har knutits till brottet.

– Vi gläds åt det här just nu. Men det här har aldrig mätts förut, så nu måste vi analysera resultatet för att se vad det är som har gjort att vi lyckats, säger Mikael Hedström, presstalesman för Gävleborgspolisen.

Siffrorna kan jämföras snittet för personuppklarade brott i riket, som ligger på 18 procent. Eller med polismyndigheten i Stockholm, som med 15 procent får jumboplatsen.

Gävleborgspolisen har bland annat högst andel personuppklarade misshandelsfall i riket, även på dessa ligger myndigheten på 24 procent.

– Vi gjorde en satsning på att utreda alla misshandelsfall med känd gärningsman i offentlig miljö – det ger naturligtvis resultat, säger Mikael Hedström.

Ökningen från 2009 för antal personuppklarade misshandelsanmälningar är 2 procent i Gävleborg. För samtliga personuppklarade brott är ökningen 6 procent.

Ökningen på den tekniska uppklarningsprocenten i Gävleborg ligger på 3 procent för samtliga brott, 4 procent för misshandelsbrott.

Teknisk uppklarning betyder att polisen inte fått tag på en misstänkt eller att det inte kunnat påvisas att brott har begåtts.

Under 2010 anmäldes knappt 1,4 miljoner brott i Sverige.

Mer läsning

Annons