Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävleborna vill njuta med egen skuta

/

Allt fler Gävlebor köper båt. Leif Hammarberg bytte hojen mot en skuta när han sommaren 2008 flyttade till Gävle Strand.
– Det är helt fantastiskt, säger han.

Annons

Enligt Trafikverkets senaste båtlivsundersökning har antalet fritidsbåtar i Sverige sedan 2004 ökat med 23 procent.

Den visar även att det i fjol fanns över 880 000 fritidsbåtar i landet. Nästan en tredjedel av dessa, 28 procent, fanns längs ostkusten.

Som kassör i Bomhus Båtklubb i Fliskär märker Annika Lindblom att båtlivet växer även i Gävle.

– Det har kommit många nya medlemmar under de senaste tre åren när jag haft den här posten, men det finns såklart även en del äldre som samtidigt valt att hoppa av, säger hon.

Bara i sommar har hon fått omkring 20 nya klubbmedlemmar att skicka ut avier till. Sammanlagt har klubben nu omkring 300 medlemmar.

Gävlebon Leif Hammarberg är en relativt ny båtägare. Han kände sig näst intill tvingad att sälja motorcykeln och i stället köpa en båt när han och frun Marie för tre år sedan flyttade till Gävle Strand.

Enligt Leif Hammarberg har de flesta av grannarna i området också båt, antingen vid brygga bakom huset eller i någon närliggande hamn.

För Leif Hammarberg handlar båtlivet om bekvämlighet.

Det var därför han valde att haka på.

– Till motorcykeln behöver man en massa utrustning, här är det bara att ta på flytvästen och sticka. Det är fantastiskt att ha båt när man bor så här. Vi brukar åka och fiska eller hälsa på våra kompisar på Limön, säger han.

Även hamnarna växer. Just nu pågår förhandlingar kring byggandet av en ny marina vid Inre hamnen bakom Gävle Strand.

Om allt går som det ska kan delar av den redan stå klar till båtsäsongen 2013.

Mer läsning

Annons