Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävlecesium oroar än

/
  • Sammanlagt tas runt 60 prover vart tredje år på gädda, två typer av kantareller, blåbär och lingon. Radioaktivt cesium har en halveringstid på 30 år. Det innebär att år 2016 finns hälften av nedfallet från Tjernobyl kvar och efter ytterligare 30 år finns en fjärdedel kvar.

26 år efter Tjernobylolyckan ringer fortfarande oroliga människor till Gävle kommun för att få veta hur mycket cesium det finns i bär och svamp. Nu har provmätningsperioden tagit slut och politikerna måste avgöra om becquerelmätningarna ska fortsätta.

Annons

När reaktorn i Tjernobyls kärnkraftverk havererade den där aprilnatten 1986 släpptes radioaktivt jod och cesium ut och färdades med ett regnmoln över Östersjön.

Gävle drabbades hårt av nedfallet och sedan dess har kommunen hållit koll på cesiumhalterna genom regelbunden provtagning i sex utvalda områden och lika många sjöar.

– Vi har låtit samla in blåbär, lingon, trattkantareller, gula kantareller och gädda som vi sedan låtit analysera, säger Lars Westholm, miljöutredare på Gävle kommun.

Provtagningsprogrammet är nu fullgjort och det är i dagsläget oklart om kommunen ska fortsätta med mätningarna. Frågan avgörs av politikerna i bygg- och miljönämnden, men tjänstemännen har sin åsikt klar:

– Vi tycker att vi bör fortsätta i samma omfattning för att kunna ge Gävleborna konkreta svar på hur det ser ut här, säger Lars Westholm.

För även om det nu gått 26 år sedan olyckan så ringer det varje år ett dussintal personer till kommunen när svamp- och bärsäsongen närmar sig.

De vill veta hur värdena ser ut och om de törs fylla hinkar och korgar med lingon och kantareller från Gävle.

– Vi säger till dem att halterna inte är förskräckligt höga och om man dessutom förväller svampen och häller bort vattnet så minskar cesiumhalten med 80 till 90 procent. Är man ändå orolig så tipsar vi om att åka 15 kilometer inåt landet för att plocka.

– Väster om riksväg 272 hade vi inget nedfall, säger Lars Westholm.

Livsmedelsverket och SSI har rekommenderat att den årliga stråldosen från de livsmedel vi stoppar i oss bör vara mindre än 75 000 becquerel radioaktivt cesium per år.

I dag är gränsvärdet för alla livsmedel som säljs i butik 300 becquerel per kilo. För renkött och vilt, insjöfisk, vilda bär, svamp och nötter är gränsvärdet satt till 1 500 becquerel per kilo.

– Man kan äta väldigt mycket bär och svamp utan att hamna i närheten av maxgränsen, säger Lars Westholm och tar ett exempel med blåbärssylt:

Om sylten är kokad på bär som innehåller 500 becquerel per kilo och sylten innehåller hälften bär och hälften socker kan man äta 300 kilo per år innan man når upp i till 75 000 becquerel.

Mer läsning

Annons