Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävleflickan som blev filmstjärna skänker sina klänningar

/
  • Artikeln om Siv Åberg kom till tack vare ett tips till GD Nätverk.
  • Här bär Siv Åberg en av klänningarna som nu skänkts till Länsmuséet i Gävle.
  • Siv Åberg vid utnämnandet till Fröken Sverige 1964.
  • Siv Åberg har skänkt två av sina klänningar från Fröken Sverige-tiden till Länsmuséet i Gävle.
  • Det var fullt i lokalen när Gävles egen filmstjärna berättade om den karriär hon haft bakom sig.
  • Två av Fröken Sverige-klänningarna skänktes till Länsmuséet.

Hon är Gävleflickan som blev Fröken Sverige, deltog i Miss Universum och sedan flyttade till USA och för att bli filmstjärna. På onsdagen var Siv Åberg i Gävle och berättade om sitt liv, om modell- och skådespelarkarriären och om sina möten med stjärnorna i Hollywood.

Annons

Den här artikeln kom till tack vare ett tips till GD Nätverk.

På onsdagskvällen var Siv Åberg i på Länsmuséet för att berätta om sitt liv och den karriär hon har bakom sig. Hon passade även på att visa upp två av de klänningar som hon burit när hon vunnit stora skönhetstävlingar, som hon nu skänker till muséet.

– Den här var ju vit men tyvärr har den blivit lite gulnad av ålder, säger hon om den ena spetsbeklädda skapelsen.

Siv Åberg blev internationellt uppmärksammad i och med genombrottet som Fröken Sverige 1964, då hon var 22 år. Fröken Sverige-vinsten ledde en framgångsrik modellkarriär och hon fick sedan flera filmroller. I en film hade hon Elvis Presley som motspelare och hon frotterade sig med de rika och berömda i Hollywood.

Modellivet var dock inte alltid en dans på rosor.

– En del hade uppfattningen om att vi hade "free love" i Sverige, och att det innebar att man bara kunde hoppa på mig hur som helst. Den missuppfattningen fick jag reda ut några gånger, berättar hon.

Hon berättar även att Frank Sinatra och hennes dåvarande sambo umgicks i samma kretsar och brukade träffas när han befann sig i stan.

– Frank Sinatra blev lite otrevlig när han hade inmundigat lite för mycket, så att säga. Så jag brukade alltid gå hem tidigare då han var med.

Inkomsterna av från modellarbetet investerade hon i flera fastigheter. Efter några år bestämde hon sig för att utbilda sig till fastighetsmäklare i Kalifornien – ett yrke som hon fortfarande arbetar med. I dag är Siv Åberg fastighetsmäklare i Beverly Hills.

På somrarna brukar hon komma tillbaka till Sverige och spendera tid i Gävles skärgård. Hon talar varmt om Hamrångefjärden.

– Jag har varit lite dålig på att träna de senaste åren, men inför somrarna brukar jag försöka tänka på det. För jag vet att det blir en massa bubba fram och tillbaka med grejor till sommarstället, och då behövs lite muskler, skrattar hon.

Mer läsning

Annons