Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävleföretag antog utmaning

/
  • Bengt Skörelid bjöd på vatten från dammen bakom Teknikparken. Ett stillastående vatten som inte ser vidare gott ut. Reningsapparaten ligger på gräskanten och pumpen drivs av solceller.
  • Vattnet i glasen är svagt brunfärgat men är fullt drickbart direkt.

Kan ni fixa en bärbar vattenrenare inom en månad? Svaret på FN:s förfrågan till Gävleföretaget fick ett jakande svar.

Annons

Den gör till och med vattnet i Teknikparkens damm drickbart.

I katastrofområden är rent vatten A och O för både drabbade och räddningsarbetare. Att forsla vatten på bil är inte alltid möjligt, eftersom vägarna kan vara raserade eller översvämmade.

Sedan tidigare har Solarwave AB en portabel avsaltnings- anläggning vars pump drivs av solceller. Men den är för tung för att bäras längre sträckor och är avsedd för läger. Den renar 700 liter vatten per timme. När företaget medverkade på en mässa i Wales väcktes intresset hos bland annat USA:s fredsbevarande styrkor och frågan om en bärbar vattenreningsanläggning kom.

Solarwave fick fyra veckor på sig.

– Jag har inte sovit så mycket, men det är det är det värt, säger VD Bengt Skörelid.

Ryggsäckens skal är gjord i plast. Inuti finns två filter. Kolfiltret tar bort partiklar, smak och tungmetaller, medan UV-filtret tar bort bakterier. Samma typ av filter som nu sätts in i vattenverk i Sverige för att stoppa den parasit som gjort tusentals magsjuka i Östersund och Skellefteå. Hela apparaten väger knappt sju kilo.

– Det enda vi inte klarar är radioaktivitet, säger Bengt Skörelid.

Vid gårdagens pressvisning bjöd han på vatten från dammen bakom Teknikparken. Ett stillastående vatten som inte ser vidare gott ut. Reningsapparaten ligger på gräskanten och pumpen drivs av solceller. Det renade vattnet är svagt brunfärgat och har en lätt bismak av dy, men är fullt drickbart direkt.

Apparaten, som inte har något eget namn ännu, kan rena 400 liter vatten i timmen. Solcellspanelen ger tillräckligt med energi även en molnig dag.

Nu väntar företaget och dess samarbetsföretag på en provbeställning. Tillverkningen av delarna sker i Norrsundet, Ockelbo och Sandviken och hela projektet har utvecklats inom nätverket Movexum, där Solarwave har fått kontakt med flera andra företag som kan hjälpa till.

– Kontakterna är viktiga. Som litet företag saknar vi de resurser som Movexum har, säger Bengt Skörelid.

Mer läsning

Annons