Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävleföretag certifierar fisk

/
  • Katarina Ekman från Gävle köper alltid kravmärkt kött, men är inte lika noggrann med fisken. – Jag är något medveten om vilka fiskar man bör undvika, men först och främst letar jag efter en god sort och sedan tittar jag på priset. När jag handlar kött blir det alltid svenskt, men det behöver det inte bli när det gälller fisk.
  • – När jag köper fisk så är det priset som avgör men även om fisken är färsk eller fryst, jag är beredd att betala lite mer för färsk fisk. Men jag skulle helt klart välja en fisk som är lite dyrare om jag förstod vad de olika stämplarna betydde, säger Eva Källström från Skutskär.
  • Gävleföretaget Royal Foods blir först i Sverige med att få den nya märkningen, som i första hand kommer att gälla för hajmalen/pangasius. Philip Larsson är försäljningschef.

En ny stämpel på fiskförpackningen ska göra det enklare för kunden att välja fisk som odlats ansvarsfullt. Fiskföretaget Royal Foods från Gävle blir först i Sverige med den nya certifieringen ASC.

Annons

I en brun skinnsoffa på Royal Foods kontor i Gävle sitter Philip Larsson, försäljningschef. Färggranna fiskar simmar i ett akvarium och heltäckningsmattorna gör att våra steg dämpas.

Gävleföretaget Royal Foods är först ut i Sverige med att märka sina fiskförpackningar med den nya ansvarscertifieringen ASC, Aquaculture Stewardship Council. Märkningen börjar gälla i augusti.

– Vi tycker att det känns lite stöddigt att vara först ut i branschen och att vi vågar prova något nytt. Vi ser det som en möjlighet till expansion. Branschen kommer att få dåligt rykte om inte någon tar tag i problemen, säger Philip Larsson.

Certifieringen kommer i första hand att gälla för den populära matfisken pangasius, även kallad hajmal. En vit tropisk sötvattenfisk som Royal Foods köper in från en mycket stor anläggning i Vietnam.

– Vi är det enda svenska företaget som har ensamrätt på anläggningen i Vietnam och därför blir vi först ut i Sverige med den nya märkningen.

Men att odla hajmal har inte varit helt konsekvensfritt i Vietnam.

Senast förra året kom nyheter som beskrev vilka allvarliga konsekvenser odlingen har på miljön. För mycket antibiotika har använts och det har varit stor trängsel i dammarna. Samtidigt är hajmalen en viktig exportvara för Vietnam.

ASC-certifieringen har diskuterats fram mellan Världsnaturfonden, Vietnams regering och fiskeindustrin. Målet är att 75 procent av all hajmal ska vara certifierad om tre år. Så snart man nått kraven blir fisken grönlistad.

Hur certifieringen kommer att påverka miljön får framtiden utvisa. Charlotta Järnmark, Världsnaturfonden WWF, påpekar att ASC i första hand är en ansvarscertifiering och inte en ekologisk certifiering.

– Men kriterierna utvecklas ständigt under dialog mellan forskare, fiskare och andra intressenter, säger hon.

Enligt Världsnaturfonden består drygt 80 procent av svenskarnas fiskkonsumtion av importerad fisk och enligt Jordbruksverket äter svenskarna cirka 16 kilo fisk per person och år. Samtidigt har den svenska fiskkonsumenten blivit allt mer medveten. Det anser både Royal Foods och Charlotta Järnmark.

– Den svenska marknaden har en stark konsumtionsmakt eftersom vi är beredda att betala de högre priserna som certifierade varor ofta har. Tanken med certifiering är att göra det lättare för kunden att konsumera någonting som är hållbart, säger Charlotta Järnmark.

En stålgrå laptop står på bordet framför Philip Larsson på Royal Foods. Den plingar ideligen. Det är mycket som händer på företaget och nu hoppas de på att fler följer deras exempel och märker sin fisk med den nya stämpeln. Allt för att underlätta för kunden.

– Det har varit ett problem i branschen med att det har funnits olika certifieringar och kunden vet kanske inte alltid vad de betyder. Det är bra om ASC nu blir branschstandard, säger han.

Mer läsning

Annons