Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävleföretag stäms för Foppatofflor

1 800 par skor som Gävleföretaget Hongs Kläder importerat har tagits i beslag av tullen.

Annons

Nu stäms Hongs kläder dessutom av det amerikanska företaget Crocs, som anser att skorna är kopior av deras ”Foppatofflor”.

– Jag tänker inte ge mig, säger Mats Delin på Hongs kläder.

Tullen beslutade den 11 april att beslagta hela partiet skor, importerat från Thailand. Enligt Crocs är skorna i det närmaste identiska med den ursprungliga modellen av Foppatoffeln, och därmed skulle Hongs Kläder göra sig skyldiga till varumärkesintrång.

Crocs hävdar att det i stort sett bara är de numera klassiska hålen i toffeln som skiljer sig något från originalet. Det amerikanska företaget vill att skorna ska förstöras, och att Hongs Kläder ska stå för Crocs rättegångskostnader.

Enligt Crocs stämningsansökan till Stockholms tingsrätt såldes 338 000 par av den ursprungliga modellen Foppatofflor i Sverige under drygt tre år, mellan 2005 och 2008. Enligt Crocs har företaget satsat över 16 miljoner kronor på marknadsföring i Sverige under samma period.

Mats Delin var ett tag beredd att skriva på en förlikning med Crocs, men när de ville ha 10 000 kronor och dessutom ett avtal om sekretess valde han att inte ge med sig. Nu har han förstått att Crocs har drivit ett antal liknande processer, men inte alltid vunnit.

Han medger att de skor han importerat liknar originalet, men sådana liknande skor finns det gott om, enligt Mats Delin.

– Det säljs ju kopior överallt.

Han tycker att Crocs ger sig på ett litet företag, men struntar i stora företag som säljer liknande tofflor. Och tullens beslag är också ett bekymmer. Hongs Kläder har redan betalat leveransen och frakten från Thailand till Sverige.

– Det är mycket för ett litet företag. Jag tänker inte ge mig i det här, säger Mats Delin.

Mer läsning

Annons