Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gavlegårdarna handfallna

Hyran betalades inte under elva månader.

Men först när grannarna reagerade över lukten, förstod Gavlegårdarna att deras hyresgäst levde i misär i lägenheten.

– Vi har ingen rätt att gå in i en lägenhet. Människor har rätt till sin integritet, säger Cathrine Holgersson, vd för Gavlegårdarna.

Annons

I fredagens Gefle Dagblad berättade vi om en person som levt i fullständig misär i sin lägenhet. Personen skulle få besök av boendestödet två gånger i veckan, men personalen där nöjde sig med telefonsamtal i stället för besök. Därför förstod ingen hur dåligt personen mådde och hur lägenheten grodde igen.

Gavlegårdarna, som var hyresvärd, fungerar inte som något extra socialt skyddsnät i en sådan situation.

– När någon slutar betala hyran måste ärendet ha sin juridiska gång och det tar tid. Vi skickar kravbrev och i ett visst skede gör vi en delgivning. Då är vi och ringer på dörren. Men om hyresgästen inte öppnar då, kan vi inte göra något. Vi har ingen rätt som hyresvärd att gå in i lägenheten, säger Cathrine Holgersson.

– Det betyder att i värsta fall kan en person kan ligga död i en lägenhet ganska länge utan att vi får veta det. Det finns ju människor som väljer att inte ha kontakt med omgivningen, och det måste de få välja, säger hon.

När grannarna eller vänner till hyresgästen slår larm blir det däremot ett polisiärt ärende. Polisen kan gå in i lägenheten.

Gavlegårdarna och socialtjänsten har haft ett testprojekt där man tillsammans besökt hyresgäster som kommit efter med hyran.

Men i ett fall som detta hjälper inte det.

– Om personer inte öppnar hjälper det inte att vi kommer dit. Om folk inte vill ha kontakt har vi svårt att göra något, säger Cathrine Holgersson.

Mer läsning

Annons