Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gavlegårdarna köper Valbokyrka

Valbo Missionskyrka har varit ute till försäljning i cirka ett och ett halvt år. Nu köper Gavlegårdarna kyrkan och marken för 1,7 miljoner kronor.

Annons

Kontraktet skrevs på förra veckan och tillträde sker från den första oktober. Anledningen till försäljningen är att Valbo Missionsförsamling inte längre har råd att underhålla kyrkan från 1887, då huset är stort och driftkostnaderna höga.

– Som det låter nu får kyrkan stå kvar och så kommer det byggas ett hyreshus på tomten. Vi hoppas att den kommer få stå kvar och användas som samlingslokal, men det är ju inget som vi kan påverka som säljare, säger Anna Wretblad från Valbo Missionsförsamling.

Enligt Bo Bäckström, teknisk chef på Gavlegårdarna, är det för tidigt att säga exakt vad som kommer hända med kyrkan och tomten.

– Tanken är att prova möjligheten att på sikt bygga bostäder. Det är bra efterfrågan på hyresrätter i Valbo.

När det kommer att börja byggas kan Bo Bäckström inte svara på, och inte heller om kyrkan kommer att få stå kvar eller ej.

– Personligen hoppas jag det, men det vet vi inte än. Det är för tidigt att säga.

Det sista beslutet om vad som kommer hända med Valbo Missionsförsamling och dess medlemmar kommer på årsmötet i november, men enligt Anna Wretblad lutar det åt att de allra flesta kommer söka sig till Betlehemskyrkan i Gävle.

Mer läsning

Annons