Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gavlegårdarna sparar pengar

Tvåårsregeln infördes när Gavlegårdarna hade en stor andel vakanser.

– Nu har den spelat ut sin roll, säger Katarina Hahr Åström, chef för Gavlegårdarnas kundcentrum.

Annons

Av rättviseskäl avskaffas regeln som har skyddat trogna hyresgäster från dubbla hyror vid lägenhetsbyte.

– Det är alltid viktigt att vara rättvis och tydlig. Vi har hela tiden diskussioner med folk som säger att det är jättesynd om dem och att vi borde göra undantag, men vi följer våra regler och behandlar folk lika, säger Katarina Hahr Åström.

Hon menar att tvåårsregeln har varit en udda fågel i branschen.

– Genom att ta bort den får vi ett system som är mer enhetligt med andra bostadsföretag i landet, säger Katarina Hahr Åström.

Jens Lundberg är utredare på Hyresgästföreningens avdelning Aros Gävle. Enligt honom är det inte alls ovanligt att allmännyttor underlättar för hyresgäster som byter bostad inom företaget.

– Det kan handla om hyresrabatter eller att man slipper dubbla hyror som i Gävle. Gavlegårdarna har inte varit ensamma om sitt system, säger han.

Regeln infördes när vakansgraden var så hög som tre procent och avskaffas nu när den ligger på 0,5 procent. Det tolkar Jens Lundberg som att Gavlegårdarna inte längre är lika angelägna om att behålla sina hyresgäster.

– Det är en ganska tydlig anledning. Och tvåårsregeln har inneburit en kostnad, nu spar de pengar på att avskaffa den, säger han.

Mer läsning

Annons