Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gavlegårdarna tar inte längre hjälp av kåren

Nästa år tar Gavlegårdarna över förmedlingen av studentlägenheterna i Gävle. Tidigare har studentkåren skött förmedlingen och de är missnöjda med att avtalet har sagts upp.

Annons

Nu befaras det bli svårare för studenter att få lägenhet.

3 000 studenter ansöker varje år om att få en studentbostad i Gävle. Kommunens bostadsgaranti garanterar dem en bostad och Gefle studentkår är de som skött förmedlingen av bostäderna som Gavlegårdarna förvaltat.

Till årsskiftet drar Gavlegårdarna tillbaka sitt avtal med kåren och väljer att förmedla lägenheterna själva. Gavlegårdarna är de som förvaltar flest studentlägenheter i Gävle

– Vår årliga undersökning visar att unga och studenter tillhör den kundgrupp som är mest missnöjd. Det beror på att de inte vet vart de ska vända sig vid klagomål. Nu kommer det att bli tydligare eftersom de bara har en kontakt, säger Katarina Mårtensson, chef för kundcentrum på Gavlegårdarna.

Studenten Sandra-Maria Wärn befarar att bostadsgarantin kommer att försvinna i framtiden eftersom Gavlegårdarna förlorar pengar på att många bostäder står tomma under sommaren.

– Vi har ju en bostadsgaranti att uppfylla. Är det så att studentintaget blir lägre ska vi ha en möjlighet att ställa om. Vi har en väldigt hög efterfrågan på ungdomslägenheter och mindre lägenheter. Om studentintaget blir lägre skriver vi kanske särskilda kontrakt med kortare uthyrningstid för exempelvis ungdomar, säger Katarina Mårtensson.

Gefle studentkår är missnöjda med det uppsagda avtalet.

– Vi vill ha kvar förmedlingen. Det är en fördel att vi kan komma närmare studenternas behov än vad Gavlegårdarna gör, säger kårordförande Marie Ryen.

Mer läsning

Annons