Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävlekvinna inblandad i heroinhärva

SUNDSVALLI går drog parterna upp stridslinjerna, när den största heroinhärvan i Sundsvalls historia gick upp i tingsrätten. Av de tre huvudmännen från Skönsberg nekar två, men deras kamrat lämnade i går uppgifter som blir ytterst besvärande för dem. Flickvännen från Gävle sa att hon inte visste att det var knarkpengar hon förvarade åt sin kille.

Annons
Sex misstänkta tog i går plats på de anklagades bänk. Under rättegången, som väntas avslutas först veckan före jul, kommer också tolv av heroinligans köpare att ställas inför rätta, och samtidigt vittna om sina inköp. Det hoppas i alla fall åklagaren, men från tingsrätten uttrycker man viss oro gällande deras vilja att infinna sig inför skranket.
Chefsåklagare Marina Amonsson gjorde i går sin sakframställan. Hon målar upp bilden av något som påminner om ett litet familjeföretag, där de tre huvudmännen tillsammans och i samråd köpt minst 317 gram heroin i Helsingborg för försäljning i Sundsvall. En verksamhet som tycks ha omsatt hundratusentals kronor bara under sommaren.

Förvarade pengarna
Mer i utkanten finns två andra män, som enligt åklagaren fortsatte knarkförsäljningen i mindre skala sedan de tre huvudmännen gripits. Den yngste av huvudmännen har en fästmö i Gävletrakten. Via sin advokat förklarade hon i går att hon visserligen förvarat omkring 50 000 kronor åt sin kille, men att hon inte hade direkt kännedom om att det var knarkpengar.
Men åklagaren anser att hon visste, och har åtalat även henne för grovt narkotikabrott.
Av huvudmännen nekade 39-åringen och 22-åringen till grovt narkotikabrott. Men redan vid förhöret med deras 32-årige kamrat stod det klart att de får mycket svårt att krångla sig loss från åklagarens krok.
Därefter berättade han hur han och kamraterna under sommaren varit i Helsingborg vid tre tillfällen och köpt heroin. Mer för varje gång, i takt med att de tjänade allt mer på att sälja till Sundsvalls missbrukare. Han menar att de själva använde en ganska stor del av knarket, och att åklagarens beräkning av sålda mängder och förtjänster därför inte stämmer.
- Men hur förklarar du alla de pengar vi har i beslag då? frågade åklagaren.
En lång och invecklad genomgång av dagliga knarkdoser, lån från utlandet och spelvinster på casinot följde på denna fråga. Åklagaren verkade inte övertygad, men det väsentliga är vad rätten tycker.
Den 30 augusti var trion på väg hem från Helsingborg i två olika bilar. De hade misstankar att "hundarna" var dem på spåren, men hade egentligen ingen aning om att narkotikaroteln avlyssnat deras telefoner en längre tid, och att spanare skuggat dem från Skåne. När de stoppades och greps i Vapelnäs såg två poliser hur 39-åringen kastade ut en påse på E4. Den visade sig innehålla nära 200 gram heroin - det största enskilda beslaget någonsin i Sundsvall.
Nästa rättegångsdag är på tisdag, och då ska de två andra huvudmännen höras.
Peter Jonsson
peter.jonsson_st.nu
060-19 71 55

Mer läsning

Annons