Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävlepoeter presenterade sina nya diktsamlingar

/
  • Gustavo Figueroa Velásquez
  • Hector Lerner jobbar som smärtläkare i Gävle, men skriver även poesi.

De två Gävlepoeterna Gustavo Figueroa Velásquez och Hector Lerner lanserade under fredagskvällen sina nya diktsamlingar på Sjömanskyrkan.

Men Hector Lerner skrev poemen i "Increscendo" redan för 30 år sedan, med ett brinnande hjärta i en fängelsecell i diktaturens Argentina.

Annons

Gustavo Figueroa Velásquez och Hector Lerner har bott i Sverige i 21 respektive 28 år. Spanska är deras modersmål och poesi är därför svårt att skriva på något annat språk tycker de.

– Hade mina dikter översatts till svenska hade de förlorat sitt värde. I ett Sverige med bättre integration så hade jag kanske skrivit poesi på svenska idag, men inte som det ser ut nu, säger Hector Lerner som vanligtvis arbetar som smärtläkare i Gävle.

Bägge poeterna har erfarenhet av förtryck i sina fädernesländer. Sublimering är ett gemensamt nyckelord för deras poesi. Med det menar de att de med sitt skrivande omvandlar något tragiskt och sorgset till ett kreativt uttrycksmedel. Gustavo var aktiv i vänsterrörelsen Patriotiska Unionen i Colombia. Under "Det smutsiga kriget" mördades tusentals av partiets medlemmar av högerregimen och Gustavo fick fly till Sverige 1990. Än idag menar han att Colombia är en skendemokrati.

– Att säga sanningen i Colombia är som att säga till staten: "okej, ni får döda mig", säger han.

Given han nu presenterar heter "Contrastes". Omslaget pryds av en staty föreställande Simón Bolívar som står i hans födelsestad El Cerrido. Generalen som är en frihetssymbol från kolonialt förtryck för många latinamerikaner.

Hector satt fyra år som politisk fånge under perioden då Argentina var en militärdiktatur. I fängelset författade han som 19-åring dikter som nu har blivit boken "Increscendo".

– Det betyder "implodera" på spanska och syftar på att växa inifrån tills man exploderar. Fast det går inte i fängelset, det gör man när man kommit ut i friheten istället.

Mer läsning

Annons