Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävlepolis får kritik för fotografering

Hammarbyanhängaren fotades av Gävlepolisen efter att han omhändertagits för fylleri.
Polisen får nu kritik av JO för fotograferingen eftersom fotbollssupportern inte var brottsmisstänkt.

Annons

Supportern omhändertogs för fylleri i samband med Hammarbys match mot Gefle IF på Strömvallen den 20 maj förra året. Han placerades i arresten där han fick sova ruset av sig. Samtidigt tog polisen ett foto av mannen trots att han inte var misstänkt för något brott.

Polisens tanke var att fotot skulle kunna användas i ett senare skede. Om Hammarbys supporterskara gjort sig skyldig till något som polisen ännu inte visste om skulle mannen i efterhand kunna identifieras med hjälp av fotot.

Polisens stationsbefäl ansåg att det fanns lagstöd i en utredning som Justitiekanslern, JK, gjorde 1998. Dessutom gick mannen med på att låta sig fotograferas. Gävlepolisen skickade dessutom ner fotot till Rikskriminalens enhet som jobbar mot fotbollshuliganism.

Supportern kände sig kränkt och anmälde därför Gävlepolisen till Justitieombudsmannen, JO, som nu har granskat fallet.

JO konstaterar att en person ska vara misstänkt för ett brott för att polisen ska få fota honom. JK:s utredning som Gävlepolisen hänvisade till gällde alltså inte.

JO konstaterar att eftersom mannen var kraftigt berusad borde han ha haft stora svårigheter att ge polisen sin tillåtelse att fota honom. Dessutom konstaterar JO att det inte är lätt att säga nej till en polis när man befinner sig i sådant underläge som mannen gjorde. Därför kritiseras polisen nu av JO.

I efterhand har polisen raderat alla bilder som togs på Hammarbysupportern.

Mer läsning

Annons