Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävlepolisen siktar högt

/
  • Chefstrojka. ”Näst bästa resultatet någonsin”, sa Pär Langer, tillförordnad myndighetschef som befinner sig längst till vänster i bild. Bredvid honom: länspolismästare Christina Forsberg, Anders Samuelsson som är rotelchef för grova brott, och polismästare Åke Roghe med ansvar för utvecklande processer.Det bästa resultatet någonsin? Det var 2010.

Länspolismästare Christina Forsberg menar att polisen påbörjat en ”kulturresa”. De gamla hierarkierna ska monteras ned och polisarbetet effektiviseras.

– Vi har fortfarande målet att bli nominerade till Sveriges modernaste myndighet 2013, säger hon.

Annons

Vid lunchtid i går hade länspolismästaren kallat till pressträff för att blicka tillbaka på året som varit och se framåt på vad som komma skall.

Räknat i antal brottsanmälningar per 100 000 invånare placerade sig länet väl under 2011.

– Förra året var Gävleborg det fjärde tryggaste länet, säger Christina Forsberg, som nu suttit i tre år på sin post.

– Förordnandet är på sex år så hälften av tiden är nu genomförd. Men det är oklart om jag kommer sitta tiden ut.

Den 31 mars ska nämligen polisorganisationskommittén redovisa hur de tänkt sig att framtidens polis ska organiseras – allt pekar på att de 21 länspolismyndigheterna blir en.

– Det finns en bred politisk majoritet för det. Men det enda som egentligen händer då är att länspolismästare, mitt jobb, försvinner.

Men visionen om att Regeringskansliet ska nominera Gävleborgspolisen till Sveriges modernaste myndighet ligger kvar.

Och myndigheten har slagit fast strategier för att nå dit.

– Genom att våra medarbetare är engagerade och delaktiga, att ha en utvecklig i vardagen för att förbättra arbetsmetoder och processer, en öppenhet internt och externt och en samverkan inom myndigheten och med andra aktörer i samhället, säger Christina Forsberg.

Sedan november finns en arbetsgrupp inom myndigheten kallad UL 50. UL står för utredning och lagföring. 50 står för?

– Att vi ska öka lagföringen med 50 procent, och minska handläggningstid och ärenden i balansen med 50 procentenheter, säger Åke Roghe, polismästare.

Balansen kallas de öppna utredningar som ligger ”vilande” hos polisen.

Gruppens arbete har resulterat i att ett antal förbättringsområden tagits fram som ska redovisas till länspolismästaren den 9 maj.

– Det handlar bland annat om att få till en betydligt mer offensiv förundersökningsprocess, och mer utredande personal under de tider då brott begås, och att satsa på kompetensutveckling. Vi kommer att vara bäst i landet om det här lyckas, säger Åke Roghe.

Längst bak i rummet sitter Mats Bergström och lyssnar. Han är polissekreterare från Västra Götaland, där han bland annat varit chef för tekniska roteln under flera år, och genomgår under sex månaders tid en strategisk ledarutbildning hos Gävleborgspolisen.

Han är imponerad.

– Specifikt av greppet som man har tagit med strategitänkandet. Det tror jag man är ensamma om i Sverige.

Mer läsning

Annons