Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävlepolisen tar emot illegala vapen

/

Bli inte förvånad om beväpnade personer snart stegar in i polishuset – från den 1 mars gäller vapenamnesti.

Annons

Senast det begav sig var 2007. Möjligheten för Gävlebor att lämna in vapen som de saknar licens för till polisen – utan att delges brottsmisstanke.
Det året ledde vapenamnestin bland annat till att 155 hagelbössor lämnades in från hela länet.

Gävlebor som befinner sig i polishuset för att ordna pass eller har andra ärenden får finna sig i att personer med synliga skjutvapen kan dyka upp vid receptionen från den 1 mars till den 31 maj.
- De som ska lämna in vapen ska omedelbart gå fram till kassan och anmäla sig, de behöver inte ta någon kölapp. Man har rätt att vara anonym och behöver inte berätta hur man kommit över vapnet, säger Mikael Hedström, talesman för Gävlepolisen.

Vad händer om ni får in ett mordvapen?
- Vapnen som vi får in skickas till Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, för provskjutning. Men eftersom de som lämnat in dem har rätt att vara anonyma så är det inte säkert att vi har någon historik på vapnen. Vi är därför tacksamma om man vill berätta det man vet om vapnet, fast det behöver man inte.

De som lämnar in vapen får gärna förvara dem i fodral. Det är inte obligatoriskt, men ger besökare och anställda en tryggare miljö att vistas i.
- Tänk på att plundra vapnet innan du lämnar in det: det ska inte innehålla något magasin och ingen ammunition i loppet, säger Mikael Hedström.

Mer läsning

Annons