Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävles gator är som tvättbrädor

/
  • De senaste dagarna har det varit svårt att skilja Gävles gator från tvättredskapet. Kommunen hyvlar gatorna men det har ingen verkan i den här temperaturen. Nu hoppas man på tålamod från Gävleborna och på minusgrader.

Den senaste tidens snöfall har lämnat Gävles vägar i ett uselt skick. Många av de farbara ytorna går att likställa med tvättbrädor. Kommunens försök att hyvla gatorna har ingen effekt.

Annons

Snön har slutat falla och temperaturen har letat sig upp mot nollstrecket. Något som gjort avtryck på väglaget.

På flera ställen runt om i Gävle påminner gatorna om tvättbrädor. Det tycker i alla fall en taxichaufför som GD liftat med.

– Jag förstår inte varför de inte skrapar vägarna, det är så otroligt dåligt väglag, säger taxiföraren som vill vara anonym.

De kanske inte har haft tid?

– Det är bara undanflykter. Det är väl inte meningen att vägarna ska vara sämre än den sämsta grusvägen på somrarna, säger han.

Och visst skakar det rejält under turen. Taxichauffören, som kör hela dagarna, har förståelse att de inte haft tid att skrapa vägarna när snön vräkt ner.

Men nu har det gått flera dagar med samma väglag och tålamodet börjar tryta.

– Titta hur det ser ut! I Norrland har man anläggningar för bilfabrikanter för att testa iskörning, vi kanske borde ha något liknande i Gävle för att testa på isknaggel, muttrar han.

Enligt trafikingenjören Karl Blad har kommunens fyra hyvlar gått varma den senaste veckan och han kan med säkerhet säga att alla storgator i centrum har hyvlats av, vissa flera gånger. Problemet är att det inte har någon effekt.

– Det är en jättemärklig företeelse. Vi hyvlar gatorna, men bara någon timme senare har ytan blivit knagglig igen. Det måste vara att snön smälter på fordon och droppar ner på gatan och bildar de här knöggligheterna.

Karl Blad tror att problemet kommer att fortsätta tills kylan slår till igen.

– Det vi kan göra är att vädja till medborgarna att ha förståelse

Och till högre makter om kyla?

– Ja. Och det verkar som det kommer att bli kallare senare i veckan.

Mer läsning

Annons