Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävles gymnasieelever skolkar mest i länet

Gymnasieeleverna i Gävle är länets värsta skolkare. 237 elever i kommunen fick studiemedlet indraget på grund av skolk förra läsåret.

Annons
Allt enligt färsk statistik från CSN.
I hela Sverige fick närmare 19 000 elever på gymnasiet studiebidraget indraget på grund av skolk det gångna läsåret. Det motsvarar 5,2 procent av alla elever och är en rekordhög nivå.
– Vi ser en tydlig ökning av antalet indragna studiebidrag det gånga läsåret. Det beror dels på en generell ökning av det inrapporterade skolket, men även på att CSN skärpt rutinerna för när skolk ska rapporteras in, säger Andreas Dahlkvist, utredare vid CSN, i ett pressmeddelande.
Gävle är värst i länet både vad gäller antal och andel och ligger precis på riksgenomsnittets 5, 2 procent. Ändå har eleverna i kommunen bättrat sig jämfört med läsåret innan då motsvarande siffra var 5, 7 procent.
Bäst i länet och hela landet är Ockelbo som inte har en enda elev som fått studiemedlet indraget på grund av skolk.
Fram till årsskiftet 2011/2012 kunde en elev vara borta cirka 20 procent av undervisningstiden utan att studiebidraget påverkades.
Något som motsvarar ungefär en dag i veckan.
Nu har nya rutiner införts och de säger att skolorna ska rapportera till CSN om den ogiltiga frånvaron är mer än några enstaka timmar under en månad och om den upprepas ofta.
Av samtliga elever som fick studiebidraget indraget var 63 procent pojkar och 37 procent flickor.
Friskolor rapporterar in en större andel skolkare än de kommunala skolorna.

Mer läsning

Annons