Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävles nit blev Sundsvalls vinst

/
  • Två gånger tidigare har Sundsvall arrangerat SM-veckan, 2009 och 2011, båda gångerna har det handlat om vinterveckan. Nu tyder allt på att det blir också ett sommar-SM.
  • Ove Engberg, ordförande i Gävle simsällskap måttar och visar hur mycket som fattas i bassängdjup.

Gävle får inte längre arrangera SM-veckan 2015. Orsaken är att Gävle inte kan erbjuda en simanläggning som håller SM-standard.

Annons

– Vi var tydliga från början med vilka kriterier som krävs, säger Erik Strand på Riksidrottsförbundet.

Det som skulle bli en stor idrottsfest i Gävle med uppemot 30 000 besökare slutade med... ingenting.

Riksidrottsförbundet och Sveriges television meddelade i går att Gävle förlorar värdskapet för SM-veckan.

Anledningen är att Gävle inte har en simanläggning som är tillräckligt djup för SM-tävlingar och inte heller är beredd att satsa de miljoner som krävs för att göra utebassängen på Fjärran Höjder-badet djupare.

Som GD berättat tidigare fick Riksidrottsförbundet i somras ett skriftligt löfte från kommunalråd Carina Blank, S, om att Fjärran Höjder-bassängen skulle fixas till. Men kommunen hade inte koll på vilken kostnad en ombyggnad skulle innebära och ville i stället nöja sig med en tillfällig lösning.

Det fick Riksidrottsförbundet och SVT att dra öronen åt sig och ta tillbaka sitt beslut att låta Gävle stå som värd för SM-veckan 2015.

– Vi tycker situationen är jättetråkig och hade sett fram emot ett samarbete med Gävle. Men man uppfyller inte kriterierna, säger Erik Strand, generalsekreterare på Riksidrottsförbundet.

Carina Blank har tidigare sagt till GD att arrangörerna först efter en tid krävde en ombyggnad av bassängen, ett uttalande som förvånar Erik Strand.

– Det är inte sant. Vi har varit jättetydliga från start, säger han.

När GD når Carina Blank på telefon har hon inte hört nyheten om det förlorade värdskapet. Hon säger så här om SVT:s och Riksidrottsförbundets beslut:

– De evenemang vi kan ha vill vi gärna ha hit, men om det inte fungerar får vi komma igen med andra arrangemang. Vi har varit beredda att gå arrangörerna till mötes, men de kan inte förvänta sig vilka investeringar som helst, säger Carina Blank.

En permanent ombyggnad för att göra bassängen djupare beräknas kosta mellan tio och tolv miljoner kronor medan en tillfällig ombyggnad där kanterna höjs skulle gå loss på omkring åtta miljoner kronor.

– För ett investeringsbeslut på den nivån skulle vi ha behövt mer planering. Vi har flera andra anläggningar som behöver resurser innan dess, säger Carina Blank.

Nu går frågan istället vidare till Sundsvall som var en av fyra finalister som kämpande om få SM-veckan tillsammans med Jönköping, Borås och Gävle.

Mer läsning

Annons