Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävles nya kultur- och fritidschef

/

Gävle kommuns blivande kultur- och fritidschef heter Kajsa Ravin och kommer från Karlstad.

Annons

Hon har sin bakgrund främst inom konst- och museisektorn, men säger att hon brinner lika mycket för sport.

– Jag vill göra idrotten och kulturen tillgänglig för alla.
I går stod det klart vem som blir ny kultur- och fritidschef efter Mats Öström. Den 1 januari 2012 tillträder Kajsa Ravin som chef för kultur- och fritidsförvaltningen med 196 anställda.
– Det känns jätteroligt! Det blir spännande att komma till Gävle som är en stark kultur- och fritidsstad. Självklart kommer jag och min familj att flytta dit, säger hon.

Kajsa Ravin arbetar i dag inom kultur- och fritidsförvaltningen i Karlstads kommun, som chef för kultur- och föreningsstöd.
– Jag jobbar med allt från bidragsgivning till att utveckla nya idrottsanläggningar. 2010 blev Karlstad utsedd till årets kulturkommun av SKTF, vilket jag var med och jobbade för, säger hon.

Kajsa Ravin är uppvuxen i Sundsvall, men flyttade därifrån efter gymnasiet. Hon har en filosofie kandiat-examen i konstvetenskap och nästan en masterexamen i museologi. Innan hon flyttade till Karlstad för sex år sedan bodde hon i Stockholm och arbetade på Statens Kulturråd, kulturdepartementet och olika museer.

Hon ser jobbet i Gävle som en utmaning.
– Jag kände direkt att det var något för mig. Jag var där mycket med kulturrådet och besökte olika kulturinstitutioner. Gävle har ett fantastiskt konstcenter, ett starkt fotbollslag, en fin symfoniorkester och ett hyfsat hockeylag, får man väl säga som Karlstadsbo, skrattar Kajsa Ravin.

Hon medger att hon hellre går på teater än ser en fotbollsmatch, men lovar att idrotten i Gävle inte ska hamna i skymundan.
– Jag brinner lika mycket för båda områdena. I Karlstad har jag bland annat samarbetat med Värmlands Idrottsförbund och universitetet kring idrott och mångfald. Vi har tittat på etnisk bakgrund, jämställdhetsfrågan, funktionsnedsatta och HBTQ-perspektivet.
– Det ligger mig varmt om hjärtat att offentliga resurser ska komma alla till del. Det går exempelvis att jobba med drop in-verksamhet i idrottshallar och kulturpedagogik i skolan, säger hon.

Kajsa Ravin var den enda externa sökande av de tre kvarvarande kandidaterna.
De andra två var Gävle kommuns informationschef Anna Porelius och Ninni Berggren-Magnusson, chef för kultur- och föreningsstöd.
Kommundirektör Göran Arnell motiverar valet av Kajsa Ravin:
– Hon har ett otroligt kontaktnät, bred erfarenhet och en tydlig idé om att kultur och fritid är avgörande för regionens utveckling, säger han.

Kajsa Ravin kommer att få en lön på 64 000 kronor i månaden. Mats Öström slutar som kultur- och fritidschef den 27 september, men blir kvar inom förvaltningen.
I väntan på att Kajsa Ravin tillträder ska en tillförordnad chef utses.

Mer läsning

Annons