Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävles skolkarta ritas om – rejält

/
  • Frank Stoor och Åsa Wiklund-Lång presenterade tänkbara förändringar på Gävles skolkarta.

Nu ska Gävles skolkarta ritas om. Rejält. Barn- och ungdomsförvaltningen har tagit fram en rad idéer på allt från nedläggningar till utbyggnader.

Nu är det dags för barn, föräldrar och lärare att tycka till.

Annons

– Ta fram förslag som gör att skolorna i Gävle blir bättre och mer likvärdiga.

Så löd uppmaningen från skolpolitikerna till tjänstemännen på barn- och ungdomsförvaltningen.

I dag har många elever svårt att klara godkända resultat och klyftorna mellan de bästa och sämsta skolorna har aldrig varit större. Någonting drastiskt måste ske för att bryta trenden, menade politikerna.

– Det kan inte få fortsätta på det här viset, säger Åsa Wiklund-Lång, S, som leder barn- och ungdomsnämnden.

I flera månader har förvaltningschefen Frank Stoor och hans medarbetare analyserat varje rektorsområdes styrkor och svagheter. Hur många elever klarar målen? Hur trivs barnen där? Vilken bakgrund har de? Hur ser lokalkostnaderna ut? Vilken kompetens har lärarna?

– Nu vet vi ofantligt mycket om vår organisation och om våra utmaningar, säger Åsa Wiklund-Lång.

I går presenterades så de förändringar som tjänstemännen tror kan leda till att Gävle blir en bättre skolkommun. Här finns förslag på att lägga ner flera skolor, såväl låg- som mellan- och högstadier. I vissa områden finns idén om att renodla skolorna efter åldrar så att alla småbarn samlas på en stor skola och de större får en egen skola (se faktarutor).

– Det här är vårt svar på politikernas fråga. Man kan tänka sig dem i olika kombinationer eller man kan tänka sig helt andra förslag, säger Frank Stoor.

Ny skollag, ändrade läroplaner och införandet av lärarlegitimationer ställer nya krav på skolorna.

– Det är inte resultateffektivt att ha små enheter. De barnen har också rätt till särskilt stöd, fina lokaler och bra lärare, säger Frank Stoor.

Nu börjar arbetet med att samla in synpunkter på förslagen. Förhoppningen är att såväl elever som föräldrar, personal och övriga Gävlebor ska tycka till.

I mitten av oktober kommer synpunkterna att sammanställas, sedan formulerar Åsa Wiklund-Lång ett förslag till beslut.

– Jag har helt öppna dörrar i dag. Det kan komma fram andra fantastiska idéer. Jag begränsar varken mig själv eller andra under dialogtiden, säger hon.

Vid barn- och ungdomsnämndens möte den 12 december avgörs framtiden för Gävles skolor. Då får vi veta vilka som blir kvar och vilka som försvinner.

Ser ni en risk att föräldrar väljer att sätta sina barn i friskolor under den period som de kommunala skolorna omorganiseras?

– Jag ser det som ganska överhängande, men det är en kalkylerad risk. Vi kan inte låta bli att göra någonting bara för att undvika att folk ska tycka att det blir rörigt. Vi måste löpa linan ut, säger Åsa Wiklund-Lång.

– Det blir ju en kvalitetshöjning överallt, säger Frank Stoor.

Törs du lova det?

– Ja. På sikt, säger han.

Mer läsning

Annons