Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävlevittnen nyckelfigurer

/
  • Vänner till den mördade 19-åringen lade blommor på brottsplatsen vid tunnelbanan i Rinkeby. Foto: Scanpix

GÄVLE För knappt två år sedan sköts en 19-årig man ihjäl i Stockholm. Fyra män dömdes för dådet. Men vittnen såg två av de fyra i Gävle nära tidpunkten för mordet. Advokaten Thomas Olsson hänvisar till dem när han begär resning i Högsta domstolen, HD.

Annons
I februari 2002 sköts en 19-årig man med elva skott, varav ett i huvudet, vid tunnelbanestationen i Rinkeby. Kort efteråt greps flera män, bland dem tre bröder och deras kusin. Samtliga dömdes för mordet i både tingsrätt och hovrätt.
Den yngste av bröderna har hunnit fylla 18 år. Han erkände att han avlossade de dödande skotten. Men de äldre bröderna nekar fortfarande till att ha deltagit i mordet.
I ett stort reportage i Svenska Dagbladet i går intervjuar frilansjournalisten Dick Sundevall den farbroder som pekade ut de äldre bröderna. På direkt fråga om det inte istället var farbrodern som var med på mordplatsen svarar han ja.

Enligt SvD var farbrodern vid det här tillfället beroende av heroin. När han greps höll han på att tända av och var desperat att bli utsläppt från häktet. Han bad polisen förhöra honom och angav de äldre bröderna. Farbrodern släpptes efteråt.
De bägge bröderna, som nu är i 20 till 25-årsåldern, förklarade för polisen att de tvärtom befann sig i Gävle vid tidpunkten för mordet. Dagen efter skotten, den 26 februari, reste de tillbaka till Stockholm.
Två vittnen bekräftar deras uppgifter att de i vart fall var här dagen efter mordet. En restaurangägare i 40-årsåldern, som är vän med deras far, kände igen bröderna och hälsade på dem utanför restaurangen. Det andra vittnet är en flicka i 20-årsålderns som tidigare bodde i samma bostadsområde i Stockholm. Även hon sa sig ha sett bröderna.
Inget av vittnena är släkt med någon av de inblandade.
- Vad skulle de ha för motiv att ljuga? Att de skulle begå mened för att fria två personer de inte är släkt med verkar otroligt, säger Thomas Olsson, advokat i Stockholm som försvarar den äldste brodern.

I sin ansökan om resning kommer han bland annat att hänvisa till Gävlevittnenas uppgifter. Stämmer det de säger hade andra personer, det vill säga den yngste brodern och hans kusin, de aktuella mobiltelefonerna - de äldre bröderna har redan lämnat förklaringar till varför man inte bar dem på sig.
Telefonerna är jämte farbroderns utpekande avgörande punkter i den bevisning som fällde de äldre bröderna. Deras mobiltelefoner användes i nära anslutning till tidpunkten för mordet. Och då var telefonerna bevisligen i Rinkeby.
- Telefonlistorna var åklagarens starkaste bevisning. Men om min klient var i Gävle var det inte han som använde den. Någon annan har haft den, säger Thomas Olsson.

Bröderna som vill få resning i HD har bott i Gävle under flera års tid. Flera av deras släktingar bor kvar. De hade all anledning i världen att besöka Gävle.
Frilansreportern Dick Sundevall har granskat fallet. Tagit del av all bevisning. Talat med samtliga dömda och med farbrodern. Att de bodde på Malmvägen i Sollentuna, ett av sociala problem hårt belastat område som de flyttade till från Gävle, kan ha talat mot dem.
- Det är ett minus i polisens och åklagarens ögon. Om det varit jag hade jag aldrig blivit åtalad på de grunderna, säger han.
När det gäller de äldre brödernas vara eller icke vara på mordplatsen är det totalt omkring nio vittnen som på olika sätt fritar dem från att varit på mordplatsen.
- Det är för många vittnen som skulle ha ljugit, säger Dick Sundevall.
Åklagaren har heller inte åtalat något av vittnena som deltog i rättegångarna för mened, berättar journalisten.
Under sex års tid granskade Sundevall fallet med den morddömde hemvårdaren Joy Rahman. Denne friades från anklagelserna efter att ha suttit i fängelse i åtta år.
Då som nu, menar Dick Sundevall, är det ett test för rättsstaten om bevisningen mot de äldre bröderna verkligen är tillräcklig.
Eller om de döms för sin invandrarbakgrund och för att de bor på fel plats?

Mats Hedström
026-15 96 39
mats.hedstrom@gd.se

Mer läsning

Annons