Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gaza har ett stöd i Gävle

/

För andra lördagen i rad tågade demonstranter genom Gävle till stöd för ett fritt Palestina och för befolkningen i Gaza.
– Vi fortsätter så länge kriget pågår, säger Albert Gibbs.

Annons

Demonstrationen samlade runt 150 deltagare, som marscherade från Södermalmstorg till Stortorget. Där talade representanter för flera partier, med krav på ett stopp för krigshandlingarna på Gazaremsan. Peter Hasch talade för socialdemokraterna och fördömde övervåldet från Israels sida men krävde också ett stopp för raketattackerna mot Israel.

Han krävde att Israel måste öppna gränsspärrarna mot Gaza och bryta isoleringen för befolkningen.

– Vi känner sorg och vanmakt över Israels beteende, sa miljöpartisten Niels Hebert, som ansåg att Israels aktion var mycket utstuderad och välplanerad, igångsatt mitt i en period då USA:s handlingskraft är försvagad, med en president på väg ut, och en ny inte riktigt installerad. Och han trodde att allt fler börjar ifrågasätta Israels handlande.

– Jag tror att den svenska opinionen håller på att vända, för det palestinska folket.

Niaz Ahmed från Kurdiska föreningen uppmanade alla att visa sin avsky mot allt övervåld mot ett försvarslöst och oskyddat folk och krävde en lösning där två självständiga stater, Israel och Palestina kan leva sida vid sida.

Naser Shloun från Svenska Palestinska samarbetsföreningen i Gävle uppmanade till bojkott av israeliska produkter, och krävde aktioner av den svenska regeringen för att få slut på den massaker som pågår i Gaza. Han kritiserade också både arabländerna och EU för att inte göra tillräckligt för att hjälpa det palestinska folket.

Vänsterpartiet i Gävle manade också till bojkott av israeliska varor, ett stopp för isoleringen av Hamas och uppmanade alla att protestera mot Israels övergrepp.

Mer läsning

Annons