Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

GD frågar...

...GD:s ledarskribent Karin Bergkvist som denna vecka befinner sig i Kairo med Sveriges Vänsterpressförening, som namnet till trots är en organisation för liberala redaktörer och skriftställare. Ursprungligen var tanken att följa parlamentsvalet som skulle ha hållits nu i september, men har blivit framflyttat till november eller december.

Annons

– Vi träffar bland annat demokrati- och kvinnoorganisationer. I morgon ska vi möta Muslimska Brödraskapet för att bilda oss en uppfattning om läget i Egypten. Det är första gången jag är på den afrikanska kontinenten så allt är väldigt överväldigande. Kairo har 23 miljoner invånare och det är sanslöst mycket folk och trafik. Att besöka Befrielsetorget var en mäktig känsla. Där demonstrerar folket varje fredag sedan revolutionen inleddes. Senast urartade det i attacker på Israels ambassad. Vi får hoppas att det inte blir kaos på fredag när vi ska dit.

Vad är höjdpunkten på resan?

– Att få träffa vanliga egyptier. Det finns en stor längtan efter demokrati och mänskliga rättigheter här såväl som i resten av världen. På lördag ska vi träffa representanter för en kvinnoorganisation och det tycker jag personligen ska bli väldigt intressant.

Hur tänker egyptierna kring det stundande valet?

– Det är en extremt kaotisk valsituation med över 100 partier och 80 miljoner invånare utan vana att rösta. Det verkar inte föreligga stor risk för valfusk, men folk ska få en uppfattning om vad de ska rösta på. I framtiden kommer presidentvalet och landet ska ordna en helt ny konstitution. Egyptierna är försiktigt optimistiska och tålmodiga.

Mer läsning

Annons