Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

GD frågar

Helena Wikström, distriktsordförande i Centerkvinnorna Gävleborg som förordar Anders W Jonsson till ny partiledare.
Varför tror du att det blev han?

Annons

– Vi har tre bra partiledarkandidater som alla är kompetenta att ta över ledarskapet, men jag tror att Anders W Jonsson får gehör bland centerkvinnorna dels för sin bakgrund och dels för att han är väl förankrad i länet. Han har tidigare haft ledande poster inom Centerpartiet, och har lång yrkeserfarenhet som överläkare. Och så har han jobbat bra med välfärdsfrågor.

Samtidigt kommer beskedet att distriktsstyrelsen för Centerrörelsen Gävleborg förordar Annie Lööf. Varför tror du att ni skiljer er åt?

– Så kan det vara. Det här är en öppen process som pågår och alla tycker olika. Man frågar hela tiden olika grupper, och i slutändan avgörs allt av majoritetsbeslut. Jag ser det absolut inte som någon motsättning.

Varför tror du att centerkvinnorna förordar en man i stället för någon av de kvinnliga partiledarkandidaterna?

– Könet är inte avgörande, utan det här handlar om vem som blir bäst företrädare för partiet. Partiledarvalet är en kompetensfråga och inte en könsfråga. Vi har dessutom haft en kvinnlig partiledare de senaste tio åren och hade Sveriges första kvinnliga partiordförande redan på 80-talet: Karin Söder.

Mer läsning

Annons