Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

GD hjälper GW i mördarjakt

/
  • Ledtrådar kring mordet på Anneli Zetterholm kan finnas i gamla artiklar som skrevs om händelsen och nu finns i Gefle Dagblads arkiv.
  • Leif GW Persson med hela TV-teamet på plats på Norrlandet.

Ledtrådar kring mordet på Anneli Zetterholm kan finnas i gamla artiklar som skrevs om händelsen och nu finns i Gefle Dagblads arkiv.

Därför har kriminologen Leif GW Persson varit här i två dagar och rotat. I sin nya TV-serie Sommarmord ska han försöka lösa det nästan 25 år gamla, men ännu ouppklarade, mordet.

Annons

Anneli Zetterholm från Gävle knivhöggs till döds 1988.

– Det här är en stökig historia med en massa frågetecken som intresserar mig för att den ännu inte är uppklarad, säger han.

Det är inte självklart för honom att det är mannen som blev åtalad för mordet som gjorde det. Enligt Leif GW Persson förefaller den åtalade mannens förklaringar om hur till exempel blodet kommit på hans skjorta, för att han skurit sig med rakkniven, helt rimliga.

Leif GW Persson har även svårt att få ihop det med en del tider, och så har han upptäckt att det finns andra människor med i bilden som kan vara intressanta för utredningen. Gärningsmannen kan alltså vara någon helt annan.

– Det saknas inte stollar i det här området. Ni har flera andra mord som inte heller klarats upp, och Anders Eklund som mördade Engla var till exempel 23 år gammal när det här hände och han är tokig så det räcker.

Leif GW Persson tror att en av anledningarna till att man ännu inte klarat upp mordet kan vara att man förmodligen tagit lite för självklart att mannen som åtalades var den skyldige.

Om mordet hade skett i dag skulle man med hjälp av DNA kunna avgöra om det var den åtalade mannen eller inte som är gärningsman.

Leif GW Persson befarar att man kastat underlaget, men att man om det finns kvar på Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, förmodligen kan binda honom till mordet än i dag.

– Jag ser också en del konstigheter hos polisen och undrar varför de inte har gjort en del saker som de borde ha gjort, och skoavtrycket vid fyndplatsen är nästan för bra för att vara sant. Det skulle inte förvåna mig om hon mördades inomhus, säger Leif GW Persson.

Mordet på Anneli Zetterholm kommer att vara den sista av sex delar i serien Sommarmord och sänds den 6 augusti.

Mer läsning

Annons