Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gefle IF fördubblar omsättningen

/

Från 30 till 60 miljoner kronor på fem år. En sådan omsättningsökning räknar Gefle IF med om fotbollsarenan på Sätraåsen blir verklighet. "Och då har vi varit realistiska", säger klubbdirektör Eva von Scheele-Frid.

Annons

Det är i första hand intäkterna från reklam- och biljettförsäljning som kommer att ta fart. Det visar siffror som kommunens förra ekonomichef Ingemar Westin har hjälpt Gefle IF att ta fram.

– Vi har använt samma upplägg som när Brynäs och kommunen enades om Läkerol Arena. Nu ser vi att det är möjligt, säger Eva von Scheele-Frid.

Enligt tidigare uppgifter skulle arenan kosta 120 miljoner kronor varav kommunen är beredd att stå för 98. Exakt hur stor del av investeringskostnaden och driftskostnaden som Gefle IF kan stå för vill klubbdirektören inte säga.

– Det blir fel när summor florerar, vi får återkomma kring det.

Kalkylen som visar på en fördubblad omsättning år 2018 bygger på att Gefle IF spelar i allsvenskan.

– Om vi skulle halka ner ger en ny arena oss bättre förutsättningar att komma tillbaks, precis som Norrköping gjorde för några år sedan, säger Eva von Scheele-Frid.

Kommunalråd Carina Blank vill nu att kommunfullmäktige enas om en avsiktsförklaring för en ny fotbollsarena på Sätraåsen. Men knäckfrågan är ännu inte löst, menar oppositionsråd Inger Källgren Sawela, M.

– Vi tror på idén, men först vill vi se att Gefle IF har de ekonomiska musklerna att klara driften. Än så länge har vi väldigt knapphändiga uppgifter, säger hon.

Oppositionsråd Per-Åke Fredriksson, FP, är inne på samma linje.

– Det måste finnas goda ekonomiska förutsättningar, precis som när vi kom överens med Brynäs om Läkerol Arena. Annars finns risken att allt hamnar i knät på kommunen och Gävleborna, säger han.

Både han och oppositionsråd Ann-Helen Persson, C, är glada över att Carina Blank tycks ha bytt fot i frågan om fotbollsarenan.

– Jag hoppas innerligt att hennes utspel är uppriktigt menat och inte bara är en dimridå för att ta fokus från andra frågor, exempelvis centrumplanen eller förskingringen på Borgarskolan, säger Ann-Helen Persson.

Mer läsning

Annons