Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gefle IF ger Helges goda råd

/
  • GIF:s Daniel Theorin och Jonathan Hellström hade kul runt pingisbordet med en yngre generation fotbollsintresserade från Helges.
  • Omonosa Ikuobase, Zakaria Abdullai och Olof Mård hann med lite biljard innan det var dags att börja prata om att bygga lag. Helges IF och GIF samarbetar sedan tidigare.

Det var trångt runt biljard- och pingisbord på fritidsgården Helges när GIF-spelare och ungdomar tog en match.

Sedan väntade ett samtal om hur man bygger ett lag.

Annons

– Det är bra för oss. Det blir support. Vi är nybörjare, säger Omonosa Ikuobase som spelar i Helges IF, Andersbergslaget som gjort en raketstart sedan de bildades i fjol och nu ligger på tredje plats i division sex.

GIF och Helges IF samarbetar sedan tidigare och han hoppades få tips från GIF-spelarna. Nästan hela laget var på plats på Helges och de hade bjudit in kompisar och grannar. Omonosa Ikuobase har spelat fotboll hela sitt liv och har sitt mål klart:

– Jag vill spela i allsvenskan, och i Premier League eller någon annan stor liga.

Även Helge IF:s tränare Reza Khajavi hoppades få tips från GIF:s spelare och tränare, bland annat om hur de jobbar med träning och integration.

– De flesta spelarna är nykomna till Sverige, säger han om sitt lag.

Också GIF har spelare från olika länder i laget, just nu från Ghana, Finland, Sverige och Bosnien-Hercegovina. Reza Khajavi tycker att det är bra att laget kommer till Helges och Andersberg.

– Det behövs förebilder.

Också Ali Sabah gillar GIF-besöket. Han är klubbkamrat med spelarna, spelar i ett av pojklagen, och har träffat spelarna tidigare.

– På Strömvallen.

Kompisen Ahmed Ahmed gillar fotboll, Messi är favoritspelaren, men har inte börjat spela själv än. Han vet vilken fråga han vill ställa till GIF-spelarna:

– Hur blev du fotbollsspelare?

Sedan var det dags att slå sig ner i samlingssalen. GIF-spelarna skulle berätta om sig själva, om hur de skapar sin laganda och hur de når sina mål och sedan fanns tid för frågor och diskussion.

– En timme blev en och en halv, två eftersom det fanns så mycket tankar och frågor, berättar Kristina Isacson på Gavlegårdarna om GIF:s besök på Treffen i Sätra för en månad sedan.

Det är det kommunala bostadsbolaget och idrottsföreningen som samarbetar kring de två fritidsgårdsbesöken.

– I GIF finns spelare från många olika bakgrunder. De kan sprida budskapet i bostadsområdena: Hur kan jag bli en fotbollsspelare? Vad krävs? säger Kristina Isacson.

Nästa år blir det en liknande turné med Brynässpelarna.

Efter mötet väntade match – inomhus. Helge IF väntar fortfarande på besked hur det går med planering och finansiering av den fotbollsplan de och Andersberg kämpar för.

Mer läsning

Annons