Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gefle IF vill till Sätraåsen

/
  • Kommunalrådet Carina Blank (S), Gefle IF:s klubbdirektör Eva von Schéele-Frid och Brynäs IF:s klubbdirektör Hans-Göran Karlsson diskuterar planerna om det framtida idrottscentret på Sätraåsen.

Gefle IF vill ha en ny arena på Sätraåsen och bli granne med Gävles andra sportjättar. Kommunen är öppen för en investering, men det blir på bekostnad av anrika Strömvallen.

Annons

Kommunfullmäktige beslutade nyligen att bygga en ny idrottshall på Sätraåsen och Gefle IF tar nu tillfället i akt och ber om att få flytta dit. Det som hägrar är ett stort nationellt idrottscentrum med en elitfotbollsarena bredvid Läkerol Arena, Gävletravet och den nya idrottsanläggningen. Gefle IF vill ha en modern arena som passar ett lag i allsvenskans toppskikt.

– Strömvallen är vår hemarena, men vi har hela tiden sagt att vi inte är nöjda med de investeringar som är planerade för den. Eftersom kommunen tar beslut om Strömvallen i september är det här rätt läge för att undersöka om vi kan flytta till Sätraåsen, säger Gefle IF:s klubbdirektör Eva von Schéele-Frid.

Kommunen hade tillsammans med fastighetsbolaget FastPartner tidigare planer på att investera en halv miljard i Strömvallen med intilliggande hotell och konserthall, men kommunen drog sig förra året ur projektet. I stället togs en billiggare variant fram med en mindre upprustning av arenan för 90 miljoner kronor. Den investeringen ska vara tillräcklig för att fylla de krav som från 2014 kommer att gälla för fotbollsarenor i allsvenskan. Men om pengarna nu går till en ny arena på Sätraåsen är kommunen inte ensam om att satsa. Strömvallen får i så fall en billigare ansiktslyftning och kommer fortsätta att användas av lagen i de lägre serierna.

– Om Gefle IF flyttar upp dit blir det inte några 90 miljoner till Strömvallen. I så fall kan det bli en fråga om att investera i en arena på Sätraåsen och erfarenheten från resten av landet är att om några börjar investera så kommer det flera. Det finns flera som är intresserade, men de får träda fram när de känner sig redo, säger kommunalrådet säger Carina Blank (S).

I september kommer kommunen ge besked om vilket alternativ man väljer, men diskussionerna om det nya idrottscentret har pågått under ett par år. Genom att centrera sportevenemangen på Sätraåsen hoppas idrottsklubbarna på ett gynnsamt samarbete som ska bli ekonomiskt fördelaktigt för både dem själva och Gävle stad. Tillsammans drar de en halv miljon besökare om året till sina evenemang. Gävles hockeylag i elitserien, Brynäs IF, som huserar i Läkerol Arena behöver hjälp för att få fart på verksamheten.

– Det är inte dyrt att bygga en arena, det kan vem som helst göra. Det kostsamma är att driva den. Genom det här får vi många bra synergieffekter både när det gäller inkomster och utgifter, säger Brynäs IF:s klubbdirektör Hans-Göran Karlsson.

Mer läsning

Annons