Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gemensam färdtjänsttaxa

Korta resor blir dyrare, långa resor blir billigare.Kommunstyrelsen i Gävle sa i går ja till den nya, länsgemensamma färdtjänsttaxan. Men oppositionen var kritisk.

Annons

Färdtjänsttaxan har utretts länge inom Gävle kommun. Förra gången frågan var uppe till beslut i kommunstyrelsen, i oktober, valde politikerna att skicka tillbaka ärendet till tekniska nämnden. Politikerna ville bland annat att utreda om det går att ha ett lägre pris för de korta resorna (inom zon 1-3).

I går var frågan uppe till beslut igen, och den här gången valde en majoritet av politikerna att rösta för förslaget trots att det inte förändrats något sedan i oktober. Priset för de korta resorna inom kommunen höjs med 10-15 kronor per resa. Men enligt kommunalrådet Carina Blank, S, kommer tekniska kontoret att fortsätta se över om det går att införa någon form av rabattsystem.

– Tekniska får försöka hitta ett sätt att lösa det. Vi tycker att det borde finnas en mängdrabatt om man åker mycket, precis som det går att köpa ett månadskort på bussen, säger hon.

Moderaterna, Folkpartiet och Centerpartiet röstade däremot nej till att kommunen ska införa samma taxa som resten av länet.

– Om det inte går att göra undantag från systemet tycker vi att kommunen ska behålla rådigheten själv. Förslaget innebär fördyringar för många eftersom de flesta åker korta resor, säger oppositionsrådet Per-Åke Fredriksson, FP.

Frågan skickas nu vidare till kommunfullmäktige för slutgiltigt avgörande.

Mer läsning

Annons