Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Giftinventering klar i år?

/
  • Gasklockeområdet sanerades 2007. Grävmaskinisten Anders Wikman fick avbryta grävningen efter att ha skrapat fram ett svart lager i en ruta där marken enligt tidigare provtagningar skulle vara friklassad. Miljöingenjör Nickan Larsson fick ta reda på hur farligt det svarta var.

I år ska länsstyrelsens inventering av förorenade områden avslutas. "Jag har gott hopp om att vi ska bli hyfsat klara", säger Ulrika Nilsson på länsstyrelsens miljöskyddsenhet.

Annons

Det finns nästan 3 000 platser i länet där marken kan vara förorenad av tungmetaller och andra skadliga ämnen. På var tredje är det företag som misstänks ha spridit gifterna nedlagt sedan länge, och ansvaret för saneringen faller på staten.

Sedan år 2000 har länsstyrelsen har hållit på att inventera förorenade platser där det inte längre finns verksamhet .

– Det som återstår är en del verkstadsindustrier, plantskolor och skrothantering, säger Ulrika Nilsson.

Men att de förorenade områdena har inventerats betyder inte att de också saneras.

– Vi fokuserar på de mest förorenade områdena i klass 1-2. De är 200. Hittills har fem sanerats med statliga pengar, däribland gasverksområdet i Gävle.

– Robertsholms såg i Hofors står högt på vår prioriteringslista, men där finns ju någon som är delvis ansvarig som vi håller på att diskutera med, säger hon.

Att alla 200 högriskplatser ska vara sanerade till år 2020, som man sa från början, är osannolikt.

– Då behöver man öka tempot kraftigt, säger Ulrika Nilsson.

Mer läsning

Annons